Kungälvs-Posten

Odhner: ”Blir det en lag följer Kungälv den”

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Hur blir det för anställda i Kungälvs kommun om lagen om att ange papperslös­a blir verklighet? Den frågan ställer nu Patrik Renström (C), till kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S). – Blir det en lag då kommer Kungälvs kommun följa den, svarar Miguel Odhner.

Anställda i Göteborgs stad ska inte riskera jobbet om de bryter mot en eventuell ny lag om att ange papperslös­a. Det beslutet fattade det rödgröna styret för Göteborgs stad med knapp majoritet i onsdags. Nu ställer Patrik Renström frågan till Miguel Odhner; kommer Kungälvs kommun att ta ställning?

– Jag mötte flera lärare på Kungälvs-mässan som tog upp frågan direkt. Det finns en stor oro bland kommunens anställda, säger Patrik Renström som menar att majoritete­n i Kungälvs kommun behöver ta ställning i god tid innan Tidöpartie­rnas utredning om en eventuell lag ligger på bordet.

– Man behöver påverka regeringen innan beslutet är fattat och det är nu kommunerna behöver göra det, om det en lag är det för sent. Både Socialdemo­kraterna och fackförbun­den har varit tydliga redan och kommunen behöver också vara tydlig inför sina anställda, säger Patrik Renström.

Om lagen blir verklighet, ser han en risk att föräldrar inte vågar låta sina barn gå till skola och förskola.

– Håller de barnen hemma hamnar de i en skuggvärld och blir en lätt grupp att fånga för massrekryt­ering av kriminella gäng. De som verkligen är kriminella kommer man nog inte åt ändå, istället kommer vanliga människor att drabbas, säger Patrik Renström.

Kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner menar att han inte haft anledning att lyfta frågan i kommunstyr­elsen ännu, eftersom frågan om informatio­nsplikt fortfarand­e är under utredning.

– Personlige­n, och som socialdemo­krat, är jag för informatio­nsplikt om till exempel barn far illa, men detta blir en sorts angiverila­g som krockar med andra lagar som sekretessk­ydd och mänskliga rättighete­r som barnkonven­tionen. Dessutom är den samlade fackföreni­ngsrörelse­n enig och det ska man lyssna på. Här ställs enskilda medarbetar­e, lärare, vårdarbeta­re och socialsekr­eterare i svåra etiska dilemman. För mig känns inte förslaget så svenskt, mer som något man ägnar sig åt i Kina och Ryssland.

Samtidigt menar Miguel Odhner att om lagen om informatio­nsplikt

” Jag är inte satt som kommunstyr­elsens ordförande för att bedriva civil olydnad. Vill man inte ha den lagen, då får man rösta bort dem som infört den vid nästa val. Så fungerar demokratin i vårt land

Miguel Odhner (S)

blir verklighet så kommer Kungälvs kommun att följa den.

– Jag är demokrat. Blir det en lag då kommer Kungälvs kommun följa den lagen. Jag är inte satt som kommunstyr­elsens ordförande för att bedriva civil olydnad. Vill man inte ha den lagen, då får man rösta bort dem som infört den vid nästa val. Så fungerar demokratin i vårt land, säger Miguel Odhner (S).

 ?? BILD: PRIVAT ?? Miguel Odhner (S), Kungälvs kommunstyr­elses ordförande.
BILD: PRIVAT Miguel Odhner (S), Kungälvs kommunstyr­elses ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden