Kungälvs-Posten

Fastighets­ägaren öppnar krog i den egna lokalen

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Bra mat, god dryck, schysst musik, skön stämning ... och troligtvis fritt från quiz! Inom kort öppnar Westra Porten i Amicis lokaler och det är fastighets­ägaren själv som startar sin första krog innanför portarna: – Vi har alla förutsättn­ingar att lyckas med det här, säger Patric Nilsson.

Efter en öde sommar utan folkliv och fest har det äntligen börjat röra på sig på innergårde­n på Västra gatan. Det sågas, borras och fixas, men enligt fastighets­ägaren Patric Nilsson är det mest finlir som pågår:

– Tanken är att vi ska inte göra någonting stort och omfattande ännu, nu ska bara verksamhet­en rulla igång. Den stora utmaningen blir inför uteserveri­ngssäsonge­n nästa år, då drar vi på och då blir det storskalig­t igen.

Patric Nilsson har drivit företag sedan han var 19 år och äger flertalet fastighete­r i Kungälv med omnejd. Han är novis i krogbransc­hen, men när Amici gick i konkurs efter knappt ett års verksamhet tog han ganska snart beslutet att starta en egen restaurang i lokalen:

– Som företagare ser man potentiale­n. Och jag har varit här en hel del, jag har sett det knökfullt och känt stämningen. Man borde kunna göra detta, fast betydligt mycket bättre än sist, säger han.

Amicis dagar blev lätträknan­de och slutade med konkurs, miljonskul­d och tusentals kronor i obetalda löner i bagaget. Patric köpte loss det nästan helt nya inventarie­t efter konkursen och i och med att fastighete­n är hans egen är förutsättn­ingarna för att driva verksamhet där de bästa tänkbara:

– Vi har inga lån, inte massa kostnader som förra ägarna hade och vi har ingen hyra. Man ska inte säga att det inte går att misslyckas för det har ju uppenbarli­gen hänt innan. Men lokalen ligger klockrent till, den är mysig och vi kommer att kunna göra detta bra.

Det nya namnet på restaurang­en på Västra gatan 80 blir Westra Porten, kanske WP i Kungälvs folkmun, spår Patric.

– Vi ligger ju på Västra gatan och innanför en port. Det känns som ett bra namnval.

I framtiden finns stora planer för både lokal och koncept, men inte idag, säger han bestämt. Nu ska verksamhet­en komma igång, och tanken med Westra Porten skiljer sig inte nämnvärt från vad som tidigare huserat i lokalen. God och bra mat med någonting för både finsmakare­n och burgarälsk­aren, barnmeny och barmeny, skönt häng, bra musik ...

Hur blir det med quiz, det verkar vara ett måste i Kungälv?

– Vi får se, jag tycker det känns lite uttjatat och gjort. Jag funderar på boxning istället! Är det så att alla skriker efter quiz så får man väl böja sig såklart, men jag ska fundera på vad man kan göra istället... Allsång kanske? Eller karaoke? Äh, om man bara får in folk så brukar dom kunna roa sig riktigt bra själva.

Vilket datum som porten öppnas till Westra Porten på riktigt vågar Patric inte svara på. Just nu inväntar han alkoholtil­lståndet, ser över olika menyförsla­g och rekryterar personal. Men ”inom kort” är en bra markör, slår han fast:

– Nu är det bara lite väntans tider. Så snart vi har ett datum så kommer vi att gasa på.

Det är ju en lokal med lite dålig historia i bagaget. Du är inte rädd att den för alltid är förknippad med konkursen och kaoset som pågick i våras?

– Nej, inte egentligen. Gustus var bra och höll i många år, de knäcktes av Corona, tyvärr. Och skulle det vara så att det inte funkar nu så får vi lägga verksamhet­en i malpåse och öppna igen inför sommaren. Vi går ju in i lite fel tid, hade vi öppnat till våren hade vi fått med oss uteserveri­ngen. Men då hade det å andra sidan blivit åka av på direkten, jag behöver nog lära mig lite mer först.

Om du tänker några månader framåt, vad ser du här inne då?

– Jag ser glada människor, ett lagom sorl, en varm lokal med härlig stämning och ordning och reda, både bakom och framför kulisserna. Och så ser jag ett ställe som saknas i den här stan.

 ?? BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D ?? Glada människor, ett lagom sorl, en varm lokal och härlig stämning. Det är Patric Nilssons förhoppnin­g med Westra Porten på Västra gatan 80.
BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D Glada människor, ett lagom sorl, en varm lokal och härlig stämning. Det är Patric Nilssons förhoppnin­g med Westra Porten på Västra gatan 80.
 ?? ?? Så snart alkoholtil­lståndet är på plats kommer Westra Porten öppna, menar Patric. Det är en tidskrävan­de process som förhoppnin­gsvis snart är i mål.
Så snart alkoholtil­lståndet är på plats kommer Westra Porten öppna, menar Patric. Det är en tidskrävan­de process som förhoppnin­gsvis snart är i mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden