Kungälvs-Posten

Från sjöbodshän­g till dinner club – nu öppnar Papas

- Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Marstrand: Myshänget i sjöboden blir nu kommersiel­lt. Bröderna Skåreby från Marstrand tar konceptet Papas till Strandverk­ets italienska restaurang Trattoria Da Roberto. – Vi vill öppna ett nytt Club Oscar, säger Max och Eddie.

Rosenberge­t står det på skylten som pryder sjöboden på Koöns nordvästra sida, mitt emot Arnell på kajen. Sjöboden byggdes 1979 av Roy och Birgitta Arvidsson.

– Morfar var sjöman som ung och ville ut på havet, så därför flyttade de hit. Han blev yrkesfiska­re och mormor jobbade på Konsum, nuvarande Coop, berättar Max.

Sedan gick flytten till Bodeland nära Fjällbacka och fiskebåten Lotta, döpt efter Max och Eddies mamma, tog de med sig. Barn och barnbarn stannade kvar i Marstrand.

– Och vi har använt sjöboden sedan dess som arbetsyta där vi kan stå och rensa efter att vi fiskat krabba, hummer och makrill, men också som ett ställe där man kan umgås med familj och vänner, säger Max.

För fyra år

sedan byggde de en bar av vrakved och sjöboden började bli ett känt ”häng” för ortens arbetare och unga vuxna.

– Vi har haft lite efterfeste­r här med de andra ”restaurang­arna” och vänner. Vi döpte baren till Papas och min kompis Fredrik Gunnarsson gjorde en logga till den, som en rolig grej. Och under fyra år har det växt, säger Max.

Han vill vara tydlig med att det aldrig varit någon kommersiel­l bar på det sättet, det har endast varit för privat bruk och för vänner och familj. Men bor man och är uppvuxen på Marstrand så känner man rätt många.

– Det har ju blivit en mötespunkt och vi kände nu att vi hade växt ur sjöboden och behövde en ny lokal, säger Eddie, som nyss tagit studenten och ville ha något att göra.

Max, som är utbildad civilingen­jör men som haft svårt att få jobb i lågkonjunk­turen, letade också efter en sysselsätt­ning. Det var då idén föddes om att ta konceptet Papas och flytta det till en riktig krog.

– Vi har tidigare pratat om att vi vill öppna en ny Club Oscar (som var ett av Sveriges äldsta diskotek) till nästa sommar, så jag började ringa runt till några krogar på Marstrand för att fråga om någon var intressera­d. Och Robert på Strandverk­et sa att han kunde tänka sig att köra igång redan i höst. Kanske inte nattklubb då, men middag och dans – alltså dinner club. Under kvällens gång så sänks ljuset och musiken höjs, säger Max.

Han berättar att han likt Robert Sumberaz, som driver restaurang Trattoria Da Roberto på Strandverk­et, och alla andra företagare på ön, vill jobba mer för att få Marstrand levande året runt. Och om han och brorsan Eddie kan bidra till det, så är de mer än gärna med.

– Jag älskar Marstrand och vill att orten ska leva året runt. Morfar var egenföreta­gare, och nu tar vi över. Jag vet att många Marstrands­bor klagar på att rika sommargäst­er köper upp alla hus och bara är här två veckor om året, men jag tycker man ska vända på det. Hur kan vi få orten mer attraktiv så att sommargäst­erna ska vilja vara här mer än två veckor om året? Det ska vara attraktivt året runt, säger Max.

Papas har premiär den 30 september och kör därefter även den 28 oktober. Sedan får man utvärdera konceptet för att se om det blir fler gånger.

Skulle ni vilja fortsätta med Papas på Da Roberto?

– Om Robert är på så... Vi är det definitivt, säger Eddie.

 ?? BILDER: FRIDA EKBORG ?? Bröderna Max och Eddie Skåreby i sjöboden som deras morfar byggde på 70-talet.
BILDER: FRIDA EKBORG Bröderna Max och Eddie Skåreby i sjöboden som deras morfar byggde på 70-talet.
 ?? ?? Konceptet Papas kommer till Trattoria Da Roberto på Strandverk­et den 30 september och 28 oktober.
Konceptet Papas kommer till Trattoria Da Roberto på Strandverk­et den 30 september och 28 oktober.
 ?? ?? Med båt är det fem minuter från sjöboden till Strandverk­et.
Med båt är det fem minuter från sjöboden till Strandverk­et.
 ?? ?? Max och Eddie bakom baren i sjöboden.
Max och Eddie bakom baren i sjöboden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden