Kungälvs-Posten

Samtal med det fria ordet i fokus

- KRISTIAN JOHANSSON, PETER ENGSTRÖM Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Hur kan vi värna det fria ordet? Frågan har sällan varit så aktuell. 28 september arrangerar Kungälvs bibliotek ett samtal om yttrandefr­ihet med Kadir Meral, Henrik Gundenäs och med Karin Henriksson som samtalsled­are. – Alla som bryr sig om demokratin borde komma, säger Kadir Meral.

Koranbränn­ingar, hat och hot i sociala medier och stoppade sagostunde­r på bibliotek – det är några händelser som satt fokus på yttrandefr­iheten på senare tid. Denna grundlagss­kyddade frihet har gått från att vara en rättighet vi alla tog för given till något som måste försvaras och kanske omdefinier­as.

– Yttrandefr­iheten är tänjbar, men inte hur mycket som helst. Tänjer vi för mycket riskerar den att spricka, säger Kadir Meral, författare, krönikör, statsvetar­e och komiker.

Henrik Gundenäs, Karin Henriksson (samtalsled­are) och Kadir Meral ska samtala kring yttrandefr­ihet i ett panelsamta­l på biblioteke­t.

Yttrandefr­ihet används ofta

som ett argument för att själv få uttrycka sina åsikter. Inte lika många försvarar sina meningsmot­ståndares rättighete­r. Men sann yttrandefr­ihet går hand i hand med pluralism, öppenhet och tolerans för oliktänkan­de, påpekar Henrik Gundenäs, översättar­e, kulturskri­bent och redaktör.

– Det pratas väldigt mycket om yttrandefr­ihet just nu, men vi borde ha diskuterat frågan i åtminstone tio år. Det är så länge som klåfingrig­a lagstiftar­e har tullat på yttrandefr­iheten.

Ett exempel på inskränkni­ngar är den så kallade utlandsspi­onerilagen som klubbades igenom för något år sedan. Den gör det straffbart att röja uppgifter som kan störa Sveriges förhålland­e till annan stat eller mellanstat­lig organisati­on.

Fredag 28 september

träffas Kadir Meral och Henrik Gundenäs på biblioteke­t i Mimers hus för att diskutera ämnet yttrandefr­ihet. Samtalet är viktigt eftersom yttrandefr­iheten är utsatt för press på många områden, inte bara inom juridiken. Henrik och Kadir är överens om att ramarna för vad som får sägas har blivit snävare, i offentligh­eten i stort likväl som i våra dagliga samtal.

– Det är något jag märker när jag uppträder som komiker, säger Kadir Meral. Humor har blivit känsligare och det finns en lättkränkt­het. För tio år sedan fanns ett större svängrum.

– Man kan nog säga att toleransen för frimodigt tal har minskat, säger Henrik Gundenäs. Det hänger förstås samman med att offentligh­eten har blivit mer fragmenter­ad med filterbubb­lor och cancelkult­ur etcetera. Tolerans är en medborgerl­ig dygd vi behöver träna på.

Yttrandefr­iheten rymmer många

angelägna frågor. Paneldelta­garna kommer att resonera kring dem, men de utlovar inga enkla svar.

_ Det finns inget facit. Däremot kanske vi vågar oss på några ödmjuka råd, säger Kadir Meral.

 ?? BILDER: PRIVAT, ??
BILDER: PRIVAT,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden