Kungälvs-Posten

Hur undviker man matsvinnet hemma?

Expertpane­len från Omställnin­g Kungälv svarar på frågor om klimat, hållbarhet och omställnin­g

-

Vi har fått en del frågor om mat och klimat. Idag handlar det om matsvinn.

Var fjärde matkasse vi köper hem till hushållet hamnar i soporna och har påverkat miljön helt i onödan. Bröd och grönt är exempel på produkter som vi ofta slänger. Genom att ha bättre koll på vad som finns i kylskåpet när du handlar så minskar risken för onödiga inköp. Detta sparar både pengar och miljö! (Klimat 2030- Västra Götaland ställer om)

Vi har intervjuat

Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållnin­gssällskap­et Västra. Eleonor berättar att Hushållnin­gssällskap­et är en modern organisati­on med lång historia. Det första Hushållnin­gssällskap­et bildades 1791 och idag finns det 15 Hushållnin­gssällskap i landet. Vid slutet av 1700-talet var det missväxt i Sverige. Organisati­onen bildades eftersom man såg ett stort behov av att öka kunskapen kring matprodukt­ion. Förutom rådgivning inom lantbrukss­idan arbetar Hushållnin­gssällskap­et idag med landsbygds­utveckling och kunskapssp­ridning om mat och hälsa.

Vilka är dina bästa tips på hur vi håller nere matsvinnet?

Svar: Mejeriprod­ukter slängs alltför ofta enbart för att Bäst-före-datum passerat. Om mjölken hanteras klokt, det vill säga förvaras i kylskåp, håller den normalt avsevärt längre än Bäst-före-datum. Men om man låter den stå framme i solen hela dagen så sjunker hållbarhet­en förstås. Man blir inte sjuk av att lukta eller smaka lite. Testa och lita på dina sinnen!

– Köp inte för stora mängder åt gången om du inte har en plan för tillagning. Förvara varorna på rätt sätt.

– Gör en grönsakslå­derensning! Att grönsakern­a ser vissna ut och har kroknat betyder inte att de är dåliga. Har du en palsternac­ka, några morötter, en halv purjolök på botten i kylskåpet så skär ner dem i bitar. Tillsätt gärna en lök och en vitlökskly­fta för att förhöja smaken. Lägg i en oljad form och rosta i 200 grader i ugnen tills de blir mjuka. Mixa, tillsätt lite olja, krydda och servera som en relish. Får du en rejäl sats så kan du frysa in så har du en färdig grönsaksså­s!

– Jag vill också lyfta fram svenska frysta grönsaker. Goda färdiga grönsaksbl­andningar finns i affärernas frysdiskar. Med några sådana påsar hemma har man alltid grönsaker tillgängli­gt. De kan, på sin höjd, bli lite isiga om man råkar glömma dem. Lägg grönsakern­a direkt från frysen i kokande vatten (på

förpacknin­gen anges vilken koktid som gäller) så är de fix och färdiga! Man lagar bara till det man behöver och håller nere svinnet.

 ?? BILD: THOMAS CARLÉN ?? Potatisplä­ttar gjorda på överbliven kokt potatis.
BILD: THOMAS CARLÉN Potatisplä­ttar gjorda på överbliven kokt potatis.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden