Kungälvs-Posten

Bra tid att så gräsmatta, plantera och beskära

Vill du få tips och råd om din trädgård? Skicka din fråga till Inez och Peter så får du svar i Kungälvs-Posten

-

Sommar går över till höst. Den senaste tidens regn har gett bra skjuts på växtlighet­en. Det är en bra tid att så gräsmatta, plantera, eller göra beskärning.

Gör du beskärning på hösten har växterna lättare för att läka såren. Städa lagom i din trädgård under hösten! Om du trivs med ordning och reda är det klart att du kan kratta och göra snyggt men lämna gärna en hel del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna. De drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstil­lskottet. Är lagret av löv på gräsmattan tjockt och kompakt är det bra att köra över det med gräsklippa­ren.

Om man tar en promenad i Kungälvs många vackra parker innan det blir vinter finns det fortfarand­e många upplevelse­r. Strandpark­en har 650 kvadratmet­er perennplan­teringar. I dessa står kanske Sveriges största offentliga samling av höstflox. Ett sjuttiotal sorter blommar från slutet av juli till sent ut på hösten. I Kastalapar­ken vid Kongahälla­gatan finns en mängd perennraba­tter, lökväxter och blommande buskar och träd, designade av Mona Holmberg och Ulf Stridsberg. För den växtintres­serade finns växtlistor på kommunens webbplats; sök på Kungälvs parker. Marstrand har sina parker främst på ön.

Nu kan man

ladda för nästa år genom att plantera knölar och blomsterlö­k för att det ska blomma nästa vår. Narcisser och hyacinter behöver rota sig, och ska planteras först. Tulpaner däremot blir bäst om man planterar dem senare. Ett tips för att få tidig blomning är att plantera lökarna i stora krukor som får stå utomhus i skyddat läge. På några veckor får man dessa att växa upp och börja blomma inomhus i ett uterum eller i ett växthus, när man har plockat in dem i mitten eller slutet av mars.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Dahliorna blommar tills frosten kommer i Bergfeltsk­a trädgården.
BILD: PRIVAT Dahliorna blommar tills frosten kommer i Bergfeltsk­a trädgården.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden