Kungälvs-Posten

Tusentals timmar bakom varorna på Västra gatans slöjdvandr­ing

Det gjorde inget att försäljnin­gen gick lite trögt för vissa. När Inlands Hemslöjdsf­örening ordnade Slöjdvandr­ing på Västra gatan var alla glada ändå.

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Den som aldrig har stickat, virkat, vävt eller slöjdat i trä kan inte föreställa sig hur många timmars arbete som ligger bakom. Utbudet på helgens slöjdmarkn­ad i på Västra gatan har tagit tusentals timmar att tillverka.

– Jag kan inte låta bli att sticka men jag ska avveckla lite. Det är en trend för unga att sticka igen och det är roligt för annars försvinner hantverket. Men hemstickat är ganska svårsålt när alla vill sticka själva. Det är därför jag har rea här, säger Siv Lavén.

En liten bit bort sitter Kaisa Vento och säljer stickade sjalar i alla de färger. När hon gick i pension öppnade hon en garnbutik och sålde garner och mönster i nio år. Nu är butiken såld och Kaisa är med i Inlands Hemslöjdsf­örening som träffas var fjortonde dag.

– Jag är inte ute efter att tjäna pengar och det gör inget om jag inte får sålt nåt. Men när jag gör detta så mår jag bra, säger Kaisa och håller upp sin stickning. Föreningen fyller en social funktion och jag tycker det är trivsamt.

En annan av

medlemmarn­a, Kristina Johansson säljer hemstickad­e vantar, mössor, handledsvä­rmare och torgvantar i olika färger och mönster. Hennes torgvantar har gjort succé i helgen berättar hon.

– Jag hade femton par med mig och nu är det bara fyra kvar. Man håller sig varm om händerna men har fingrarna fria så man kan använda mobilen till exempel, säger Kristina som också gör vantar och mössor i den uråldriga tekniken nålbindnin­g.

– Det kan du googla på, det är jättespänn­ande. På Lödöse museum finns en vante i nålbindnin­g från 1100-talet som är nästan intakt. Det tar lång tid att göra och det är rätt pilligt men väldigt roligt, säger Kristina Johansson.

På bordet bredvid

hennes säljer Arne Boström från Romelanda träslöjd och lite annat smått och gott. Där finns julgranspy­nt i trä, figursågad­e skålar, korgar och så kalllade svepburkar av ask och björk i olka storlekar.

Vad användes svepburkar till förr i tiden?

– Till förvaring av allt möjligt, man kan ha smör i den här till exempel, säger Arne och håller upp en av de mindre.

Har du ditt smör i en sån? – Nej. Det har jag inte - men man kan KAN ha det, säger Arne och skrattar.

På Slöjdvandr­ingen fanns också bland annat hemgjorda smycken, väskor gjorda av ölringar, tomtar, vävda mattor och böcker om gamla Kungälv.

Besökarna Agneta och Peter Örtlund slog till på en bok om Fontin.

– Vi flyttade dit för två år sedan men vet ingenting om vårt område så nu ska vi hem och lära oss allt om Fontin.

 ?? BILDER: ANNA HEDLUND ?? Peter och Maria Örtlund slog till på en bok om Fontin.
BILDER: ANNA HEDLUND Peter och Maria Örtlund slog till på en bok om Fontin.
 ?? ?? Siv Lavén reade ut hemstickad­e plagg.
Siv Lavén reade ut hemstickad­e plagg.
 ?? ?? Arne Boström från Romelanda sålde träslöjd.
Arne Boström från Romelanda sålde träslöjd.
 ?? ?? Kristina Johansson visar nålbindnin­g.
Kristina Johansson visar nålbindnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden