Kungälvs-Posten

Kareby tog stort steg mot nytt kontrakt – derbyslog Komarken

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se

Det var en ödesmatch mellan två bottenlag, men också två lag som vill spela fotboll. FC Komarken har tagit i hissen nedåt, Kareby IS är på väg upp, och nu möttes de för andra gången någonsin i seriesamma­nhang. Det blev spännande när Kareby tog ett stort steg mot nytt kontrakt.

Kareby låg inför derbyt över nedflyttni­ngsstrecke­t med tre poäng till godo på Komarken under strecket. FCK matchade rutin massor, med bland andra Elvedin Mujkanovic, Dilan Hassan och Jafet Menghestab i startelvan.

Brukar ”Elvis” och Dilan vara med?

– Aldrig. De kommer bara när det behövs, konstatera­r trotjänare­n Jafet Menghestab.

Karebys line up är fortfarand­e förvilland­e lik den som en gång drog i gång i fotbollssk­olan. Och division 5 har varit en tuffare resa än vad Kareby-killarna hade räknat med.

– Ja, faktiskt. Vi trodde att vi skulle komma på den övre halvan av mitten, men det var väldigt stor skillnad på femman och sexan. Jag tycker ändå att vi har gjort det bra efter förutsättn­ingarna, säger lagkaptene­n Ola Eriksen.

Det var jämnt i inledninge­n av matchen. Kareby hade mer boll, men avsluten gick högt över, Komarken var vassare när de väl stack upp. Ju längre första halvlek gick, desto mer tog FCK över och skapade flera lägen, varav en trippelcha­ns där KIS-målvakten Fredrik Eriksen visade klass, både i räddningar och i utkast som ledde till farliga kontringar. Ett sådant ledde till en hörna och ett inkast i samma anfall. Bollen hamnade till slut hos Ola Eriksen, som drog till direkt till 1–0. Inte helt rättvist i det läget. Det blev inte gladare i FCK-lägret när Hugo Backman utnyttjade defensiv förvirring i Komarken, rundade målvakten och rullade in 2–0 ur snäv vinkel sekunderna innan pausvilan.

Komarken hade snackat

ihop sig i paus och ville ge division 5-kontraktet en chans till. Kevin Yamoah tryckte in reducering­en tidigt i andra halvlek.

Kareby vaskade sedan fram en dubbelchan­s i samband med en frispark, men FCK-målvakten Henrik Carlsson stod emot ett jätteläge med kvällens klassräddn­ing. Åt andra hållet fortsatte Komarken att gå för det med att tvinga Eriksen till att sträcka ut i sin fulla längd och i hörnan som följde träffa ribban. Kareby låg på kmed ontringar och inbytte Emil Henriksson hade ett halvt öppet mål, men lyckades inte lirka in bollen. En stund senare hade Emil bättre lycka. Kareby nyttjade de stora ytor som öppnades när FCK jagade en kvittering. Henriksson hamnade vid straffområ­desgränsen, vände bort en försvarare och sköt tvärsäkert in 3–1. Någon minut senare var det lika vidöppet som innan och Emil bredsidade in 4-1. Sedan gick han och satte sig på bänken igen. En knapp kvart och två mål fick räcka.

– Skönt att vi har en bra bänk, det ger bra utdelning att kunna slänga in bra gubbar, säger Ola Eriksen.

Komarken kom igen mot slutet med två mål, det sista på straff av Kevin Yamoah sekunden innan matchen var slut.

– En bra match. Men det blir onödigt spännande mot slutet. Vi leder 4–1 med åtta minuter kvar. Sedan fick de straffen och så nicken på bakre stolpen. Men skönt med vinst i bottenstri­den, tycker KIS-kaptenen efter 4–3-segern.

Varför vinner ni?

– Vi är stabila bakåt och att vi sätter våra chanser. Det är något som vi inte brukar göra. Det är därför vi förlorar mycket. Men idag sätter vi våra chanser, då vinner vi. Freddan gjorde det jättebra idag. En bra match från hela laget, vi kämpar och sliter. Vi visste att det var en viktig match för att slippa åka ur. Alla kämpade till 100 procent, det gav utdelning, menar Ola Eriksen.

Komarken är det enda hotet Kareby, men då ska FCK plocka in sex poäng och målskillna­d på tre matcher.

– Vi har Romelanda hemma, Vardar/Makedonija borta och Floda borta på gräs. En vinst till och vi är klara. Första året i femman, då är det viktiga att hänga kvar och bli vana vid femman, säger Ola Eriksen.

Komarkens kapten Jafet Menghestab såg viss tröst i bedrövelse­n.

– Jag tycker att det var den bästa matchen vi har gjort i år. Tyvärr missar vi våra lägen. Och vi skapar mycket lägen. I andra halvlek var vi lite tröttare. Vi får lägen som vi borde förvalta bättre. Fast säsongen har varit kass, säger han.

Det har varit en turbulent säsong truppmässi­gt och telefonen har fått gå varm för att ringa in spelare.

– Ja, hela tiden. Vi har inte kunnat bygga någonting. Det har varit ett krisigt år, men vi ska göra vårt bästa, lovar Jafet Menghestab.

Hur blir det om FCK hamnar i sexan?

– Jag vet inte hur folk tycker och tänker längre. Jag kan inte svara på det. Jag hoppas det finns folk som vill spela och att det kommer flera unga människor. Vi får se.

 ?? BILDER: NIKLAS OHLSON ?? Vild målglädje i Kareby efter Ola Eriksens mål.
BILDER: NIKLAS OHLSON Vild målglädje i Kareby efter Ola Eriksens mål.
 ?? ?? Karebys kapten Ola Eriksen laddar skott. Den gången gick det inte, men nästa träff blev en fullträff.
Karebys kapten Ola Eriksen laddar skott. Den gången gick det inte, men nästa träff blev en fullträff.
 ?? ?? Karebys tränarduo Ulrik Gustafsson och Morten Eriksen såg lugnare ut än vad de egentligen var.
Karebys tränarduo Ulrik Gustafsson och Morten Eriksen såg lugnare ut än vad de egentligen var.
 ?? ?? Harry Bisschop Ottosson försöker ta sig förbi Dilan Hassan. Det är inte det lättaste.
Harry Bisschop Ottosson försöker ta sig förbi Dilan Hassan. Det är inte det lättaste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden