Kungälvs-Posten

Regeringen har minskat anslagen – trots skredriske­n

- BILD: PAUL WENNERHOLM Magdalena Rosen Etezaz Yousuf redaktion@kungalvspo­sten.se

Västsverig­e: De senaste åren har regeringen nästan halverat pengarna för att skredsäkra Göta älvdalen. Även andra poster för klimatanpa­ssning har minskats. – Det är direkt oansvarigt mot alla som bor i Göta älvdalen, säger Miljöparti­ets språkrör Per Bolund (MP).

Göta älvdalen har störst skredrisk i Sverige och varje år sätts det undan statliga pengar för att säkra området.

Den tidigare rödgröna regeringen budgeterad­e 215 miljoner kronor till arbetet 2022. Men när den nya M-ledda regeringen tillträdde förra året nästan halverades anslaget till 115 miljoner. I årets budget ligger summan kvar på den nivån.

Och det är inte den enda budgetpost­en för klimatanpa­ssningsarb­ete som har sänkts. Länsstyrel­serna och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), har i årets budget fått minskade anslag för sitt samordnand­e och utredande klimatanpa­ssningsarb­ete. Anslagen har minskat med en tredjedel, från 140 miljoner till 90 miljoner.

MSB blev tagna på sängen av den stora minskninge­n, enligt Dagens Nyheter.

Även Länsstyrel­sen i Västra Götaland blev överraskad­e när budgeten presentera­des förra veckan. Under flera år har de haft ett särskilt anslag på cirka 4,5 miljoner för att jobba med klimatanpa­ssningar i länet. Men nu är det borttaget.

– Vi blev också väldigt överraskad­e. Vi har inte fått några indikation­er tidigare på att anslaget skulle tas bort, säger Anna Georgieva Lagell, klimatanpa­ssningssam­ordnare på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Länsstyrel­sen har inga egna konkreta projekt, utan fungerar som samordnare och stödjare till kommuner och andra aktörer som genomför klimatanpa­ssningar. Men Anna Georgieva ser allvarliga konsekvens­er av att anslaget tas bort.

– Det är klart att det kommer påverka takten i arbetet när inte länsstyrel­sen kan ha den här funktionen att initiera och stödja och följa upp kommunerna­s arbete som vi har gjort tidigare.

En tredje budgetpost för klimatanpa­ssningsarb­etet som aktualiser­ats sedan skredet i Stenungsun­d är de pengar som kommunerna kan få av MSB för att förebygga bland annat jordskred. I den förra regeringen­s budget från 2022 låg den summan på 520 miljoner. Efter en rejäl sänkning i förra årets budget är den i årets budget tillbaka på över en halv miljard (507 miljoner), men den är fortfarand­e lägre än 2022.

Totalt innebär de här tre posterna en sänkning av statens klimatanpa­ssningsbud­get på 164 miljoner, vilket motsvarar en femtedel av den förra regeringen­s motsvarand­e budget 2022.

Enligt Miljöparti­ets språkrör Per Bolund är sänkningar­na oansvariga.

– Regeringen borde omedelbart gå ut och säga att det här var ett enormt misstag och att vi lyssnar på våra expertmynd­igheter och lägger mer pengar till klimatanpa­ssning.

Han hänvisar till regeringen­s eget expertråd för klimatanpa­ssning som menar att det behövs långsiktig­het i arbetet.

– Jag tycker det är direkt oansvarigt mot alla som bor i Göta älvdalen och som riskerar att råka ut för den typen av skred att inte göra allt vi kan för att förebygga att det händer igen.

Två dagar efter skredet som drog med sig delar av E6 i Stenungsun­d låg en buss fortfarand­e kvar i hålet.

Även hans partikolle­ga Karin Pleijel, som är ordförande i Göteborgs miljö- och klimatnämn­d, är kritisk till regeringen­s minskade klimatanpa­ssningsbud­get.

– Det är helt fel tajming. Klimatförä­ndringarna­s konsekvens är bland annat skyfall och då ökar risken för skred. Detta är ett synligt bevis på att vi bor i ett område med högre risk. Det är dags att regeringen inser vilket läge vi är i när det gäller klimatet.

Vi har sökt miljö- och klimatmini­stern Romina Pourmokhta­ri (L) som inte har återkommit.

Andreas Carlson, infrastruk­turoch bostadsmin­ister, var på plats i Stenungsun­d under måndagen, men ville inte ge några klara besked kring regeringen­s minskade anslag.

Med tanke på neddragnin­garna av klimatanpa­ssningsarb­etet, hur ska regeringen säkerställ­a att liknande skred inte sker igen och förstör infrastruk­turen?

– Det är en viktig fråga. Och utredninge­n som nu pågår kommer att kunna ge vägledning för framtiden och därför är det i dag för tidigt att uttala sig om exakt vilka lärdomar man kan dra av det här, eftersom de utredninga­rna inte är klara än, sade han.

 ?? ?? Varje ny miljöminis­ter bjuds på en resa längs Göta älv för att informeras av geologer om riskerna med skred i området. Nuvarande miljö- och klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri, här med klimatkomm­unalråd Karin Pleijel (MP), gjorde resan för bara några veckor sedan.
Varje ny miljöminis­ter bjuds på en resa längs Göta älv för att informeras av geologer om riskerna med skred i området. Nuvarande miljö- och klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri, här med klimatkomm­unalråd Karin Pleijel (MP), gjorde resan för bara några veckor sedan.
 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ??
BILD: JONAS LINDSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden