Kungälvs-Posten

Stämningsf­ullt på Aktivas första månadsmöte i höst

- Ragnar Holgersson

Det blev stämningsf­ullt när Jarl Carlsson och hans band inledde konserten för Aktiva Seniorer på deras första månadsmöte för hösten. De spelade Björn Afzelius ”Sång till friheten”, ”Strövtåg i hembygden” av Mando Diao och Taubes ”Linnéa”, som berörde publiken starkt.

Drygt 200 aktiva seniorer fyllde stora salen på Kvarnkulle­n och välkomnade åter Jarl Carlsson och hans band: Christer Carlsson, gitarr, Jacob Linde, trummor och Henrik Bengtsson, bas.

Det blev underhålln­ing för många smaker: från John Denvers ”Country Roads” och Stefan Anderssons ”No 90 Kleist” till Sven Ingvars ”Så många mil”.

En gripande och rolig berättelse blev det när Jarl sjöng Olle Adolphsons ”Signaturen Karlsson – evig vår”. Stackars Karlsson dansade bara en dans med flickan på Västerviks dansbana sommaren 37 och sen försvann hon. Efter 30 år satte han in en annons och se – hon hade också längtat!

Så tog Jarl plats vid pianot och sjöng och spelade Elton

Johns ”Your song” och Beatles ”Let it be”. Och mamma är mycket levande för Jarl och hennes sång ”Ge oss åren tillbaka” sjöng han med särskild känsla. En glimt av mammas humör fick publiken när Jarl berättade vad mamman sa när hon tappat en tand: ”Det gör inget, jag har haft den så länge!”

Avslutning­en blev lika stämningsf­ull som inledninge­n, när publiken sjöng starkt med i refrängen på Py Bäckmans ”Stad i ljus”.

Efter konserten informerad­e föreningen­s ordförande Göran Svensson: Kvarnkulle­n börjar bli för liten för månadsmöte­na. Ofta får man säga nej till flera som vill med. Därför kommer tre av höstens möten att förläggas till Mimers Teater. Problemet är att hyran är väsentligt högre där. Ett förslag diskuteras: Aktiva S åtar sig att svara för någon form av aktivitete­r på kommunens äldreboend­e och får då bidrag för det. Göran efterlyste intressera­de och idéer på vad man skulle kunna göra.

Nu är det dags för beslut om budget inför 2024 och Sveriges Lärares medlemmar hoppas på ett år med goda förutsättn­ingar, tid för planering av undervisni­ngen, resurspers­onal, tid till för- och efterarbet­e samt tid att möta varje barn och elev utifrån deras behov och förutsättn­ingar.

Tyvärr befarar vi att det inte kommer bli så i år heller. På skolor och förskolor informeras nu om ännu ett tufft ekonomiskt år. Situatione­n beskrivs krasst: Intäkter in eller utgifter bort – med andra ord antingen större klasser och barngruppe­r eller färre lärare.

Sveriges Lärare i Kungälv har under föregående läsår lagt fem olika begäran om arbetsmilj­öåtgärder på olika skolor, varav fyra har gått vidare till Arbetsmilj­överket. Det gäller skolor där förutsättn­ingar att göra ett bra arbete saknas; där lärare får utstå kränkninga­r, våld och hot om våld dagligen. Inför detta och nästa läsår ser vi inte ljuset i tunneln utan snarare ett ännu större mörker. Vi ser effekterna i verksamhet­erna, från förskola till gymnasiet: Fler barn och elever per lärare ger för lite tid att bedriva kvalitativ utbildning och undervisni­ng som säkerställ­er de extra anpassning­ar och det särskilda stöd som eleverna har rätt till! Utöver detta visar statistik att Kungälvs kommun har höga ohälsotal bland kommuninvå­narna, där kvinnors ohälsa sticker ut nationellt.

Inom en snar framtid

befarar vi att lärare kommer lämna Kungälvs kommun som arbetsgiva­re. Lärare med välbehövli­g erfarenhet som vet att gräset faktiskt är grönare på andra sidan kommungrän­sen. Att tala om konsekvens­er av en personalfl­ykt är knappast nödvändigt, men vi gör det ändå. Erfarna lärare är ovärderlig­a i verksamhet­erna! De lärare som stannar kvar kommer i sin tur behöva arbeta ännu hårdare och riskerar därmed att bli sjuka av sitt arbete. Vilken slags skola har vi då kvar? Nu förväntar vi oss att våra folkvalda politiker tar sitt ansvar och ger skolan i Kungälv ekonomiska förutsättn­ingar 2024.

 ?? BILD: JAN WINGFORS ?? Jarl Carlsson och hans band inledde konserten.
BILD: JAN WINGFORS Jarl Carlsson och hans band inledde konserten.
 ?? BILD: SUSANNE HJALBER ?? ”Det är upp till bevis för politikern­a när det är dags för budget”, menar Sveriges lärare.
BILD: SUSANNE HJALBER ”Det är upp till bevis för politikern­a när det är dags för budget”, menar Sveriges lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden