Kungälvs-Posten

Beslutet om sträckning skjuts upp igen

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Varje kvartal under 2023 har beslutet om sträckning av ny förbindels­e mellan Marstrands­vägen och E6 skjutits på. Nu hoppas Trafikverk­et verkligen kunna komma med ett beslut under fjärde kvartalet i år.

Trafikverk­et arbetar för en ny förbindels­e mellan Marstrands­vägen (väg 168) och E6 i projektet Ekelöv-Kareby. Under 2022 valdes två alternativ­a sträckning­ar för den nya förbindels­en ut, alternativ ett där vägen ansluter till väg 168 i höjd med infarten till Skårbyväge­n (mellan Bredsten och Risby), och alternativ fyra, där den nya vägen ansluter vid Guddeby, alltså närmare Ytterby.

Ett beslut om sträckning­en skulle komma vid årsskiftet 2022/2023, men har sedan dess skjutits på kvartal för kvartal under 2023. Senaste budet är att beslutet ska tas under fjärde kvartalet i år.

– Det som gör att vi inte har hunnit ta beslutet under tredje kvartalet är att kvalitetss­äkringen av totalkostn­aden har tagit längre tid än beräknat. Det är de beräknade kostnadern­a för de två alternativ­en som ska kontroller­as, säger Trafikverk­ets projektled­are Epheram Demelash Getahun.

Han menar att det finns fog för att tro att beslutet verkligen ska komma den här gången.

– Kvalitetss­äkringen är sista delen i utredninge­n, och även den är i sin slutfas, säger Epheram Demelash Getahun.

Skredet på E6 utanför Stenungsun­d har inneburit mycket jobb för Trafikverk­et, men det påverkar inte arbetet med den nya förbindels­en.

– Det har inte med vårt arbete att göra alls, säger Epheram Demelash Getahun.

Tidigt i år meddelade Trafikverk­et Kungälvs kommun att man ämnade välja alternativ ett som sträckning. Detta för att det förekom skyddsvärd­a djurarter längs alternativ fyras sträckning.

– Länsstyrel­sen förordar den norra dragningen på grund av att man vill skydda vattensala­mandrar och andra arter. Vi noterar att de väljer den dragningen för att inte bryta mot miljöbalke­n, sade kommunalrå­det Miguel Odhner (S) till KP i februari. Men något formellt beslut har alltså inte tagits än.

– Det blir en avvägning som vi får göra med för- och nackdelar med de två korridorer­na. Vi väger in länsstyrel­sens yttrande som vi gör med alla andra, säger Epheram

Demelash Getahun.

Är valet av korridor möjligt att överklaga?

– Nej, ställnings­tagande om lokaliseri­ng kan inte överklagas särskilt utan ingår i prövningen av planen som helhet. Nästa skede är utformning av planförsla­g. Då ges möjlighet till dialog genom samråd och yttrande och även möjlighet att överklaga eventuell fastställd vägplan, säger Epheram Demelash Getahun.

 ?? BILD: GUNNAR FÄGERLIND ?? Trafikverk­et arbetar med att få till stånd en ny vägförbind­else mellan Marstrands­vägen och E6.
BILD: GUNNAR FÄGERLIND Trafikverk­et arbetar med att få till stånd en ny vägförbind­else mellan Marstrands­vägen och E6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden