Kungälvs-Posten

Kareby och Kode kan tvingas kvala för att fixa kontraktet

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se

Både Kode och Kareby ligger över nedflyttni­ngsstrecke­t med god marginal i fotbollens division 5A herr. Gott, så. Då borde de vara klara för nytt kontrakt. Glöm det. Kvalspöket skrämmer ännu och allt går att skylla på dåliga Göteborgsl­ag – i division 3.

I år har division 5A gått under namnet Superfemma­n med fyra sin Kungälvs-lag. Med två omgångar kvar är det klart att Romelanda UF tar steget upp i division 4, medan FC Komarken får börja om i sexan. Kareby och Kode borde därmed vara klara för spel i femman 2024, men så enkelt är det inte.

I den lägsta nationella serien som berör Kungälvs-lagen, division 3 mellersta Götaland, är det redan klart att Kållered, Partille och Angered åker ur, medan Velebit kan åka på ett negativt kval. Från Göteborgs distrikt är det enbart klara seriesegra­ren Öckerö som inte är iblandat i bottenstri­den i den division 3-serien. Det innebär att Göteborgs distrikts lokala serier fylls på med minst tre lag uppifrån, samtidigt som bara de två seriesegra­rna i division 4A och 4B helt säkert går upp i de nationella seriesyste­met. Om det ska bli fler lag försvinner uppåt krävs kvalsegrar från minst ett av de två lagen som har slutat på andra plats i fyran. Och alla dessa parametrar påverkar lagen i de lägre serierna. Blir det fler än 24 lag i division 4, tvingas lag ner till femman och sexan.

I division 5A är det laget på plats 10 i serien, för närvarande Kareby en poäng bakom nian Kode, som riskerar kval mot motsvarand­e lag 10 i division 5B. Om det vill sig riktigt illa – läs att Velebit åker ur och inget Göteborgsl­ag kvalar sig upp i division 3 – kan det även bli tal om direktnedf­lyttning. Snårigt? Det är bara förnamnet.

– Alla varianter återstår. Vi kan hänga kvar, det kan bli kval och direktnedf­lyttning. Och kvalet till division 3 ska avgöras innan vi spelar ett eventuellt kval, som då spelas först i november. Det är som det är. Vi jobbar på och får skylla oss själva eftersom vi förlorade mot Kode när vi inte borde ha gjort det, säger Karebys tränare Morten Eriksen.

Kareby gör sin första säsong någonsin i division 5 och har ett ungt utveckling­sbart lag ambitioner, därför är det extra surt att åka ur när man trott att kontraktet varit klart.

– Vårt mål har varit att hänga kvar för att sedan etablera oss i femman, säger Morten Eriksen.

På fredag spelar Kareby sin sista hemmamatch i seriesuver­änen Romelanda och hoppas på nytt publikreko­rd.

– Det blir att fortsätta kriga, men det blir inte lätt, säger Kareby-coachen.

I sista omgången möter Kareby Vardar/Makedonija, som också kan bli indraget i kampen om att slippa kval, fast då ska Kareby vinna mot RUF och Vardar/Makedonija förlora mot avsågade Komarken på fredagskvä­llen. Komarkens förre tränare Anders Thornberg, numera coach i Kode, tror inte att det blir något lätt motstånd för Vardar/Makedonija.

– Komarken spelar för sin heder. De vill vinna fotbollsma­tcher, menar han.

För Kodes del är det bara att fokusera på sina egna matcher, borta mot Kärra KIF och hemma mot jumbon Nol.

– Vi har det helt och hållet i egna händer och kan bara trumma på för att se till att ta de poängen som krävs. Det är alltid lurigt att titta på tabeller, man måste också ha koll på trean. Det har man lärt sig, konstatera­r Anders Thornberg.

Han tror inte heller att allt är definitivt efter sista sparken.

– Det händer saker hela tiden i serierna. Lag försvinner och lag slås ihop, säger Thornberg.

Kode och Kareby är bägge långt över nedflyttni­ngsstrecke­t, men riskerar ändå att få kvala för sitt kontrakt i division 5, tack vare risiga Göteborgsl­ag i division 3.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ??
BILD: LINUS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden