Kungälvs-Posten

Föräldrar håller barnen hemma

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Ytterby: På onsdagsmor­gonen fick elever och föräldrar veta att Ytterbysko­lan håller dörrarna låsta ”på grund av gårdagens händelse”. Då beslutade en grupp föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan. – Med tanke på hur det varit på skolan senaste tiden kan ”en händelse” betyda vad som helst, säger Kicki Ögren som har en son på Ytterbysko­lan.

Informatio­nen gick ut via Unikum på onsdagsmor­gonen. Kicki Ögren har dragit slutsatsen att ”händelsen” avser skadegörel­se av en a-traktor vid skolan på tisdagseft­ermiddagen men det går inte att utläsa av informatio­nen.

– Det är konstigt att bara lämna besked att man låser dörrarna utan att förklara varför. Vi hör en del av vad som händer från våra barn, men får inte informatio­n från skolan. Det är en tystnadsku­ltur där man hänvisar till sekretess. Skolan måste ju inte nämna namn, men de måste berätta vad som händer. Det kan ju handla om gängkrimin­alitet där ungar har tillgång till vapen, vi har ju ingen aning. Det känns inte tryggt på Ytterbysko­lan nu, säger Kicki Ögren.

På onsdagsmor­gonen bestämde en grupp föräldrar för att hålla sina barn hemma från skolan på onsdagen. Eleverna fick istället göra skolarbete hemma hos en av dem där det finns en vuxen hemma som kan hjälpa till.

– Det är en markering från vår sida. Vi var på föräldramö­te för ett par veckor sedan precis efter en annan händelse med narkotika inblandat. Då kunde de inte heller säga något utan hänvisade till sekretess men det leder ju ingen vart, säger Kicki Ögren.

Pernilla Berger har två barn på Ytterbysko­lan och är kritisk till att skolan inte lyckas komma till rätta med den grupp elever som skapar oro och otrygghet.

– Eleverna är i skolan för att få undervisni­ng, göra det man ska i skolan helt enkelt. De ska inte behöva vara rädda för ett gäng elever som spottar, slåss och håller på med skadegörel­se. Det är många som inte mår bra i skolan på grund av detta. Det hade varit enklare om skolan tagit tag i dem som inte sköter sig än att skicka alla som mår dåligt till kurator. Det är ett jäkla daltande hela tiden, säger Pernilla Berger.

Både Kicki och Pernilla efterlyser dialog mellan föräldrar och skollednin­g. Då kan alla samverka på ett sätt som gynnar både elever och personal.

– Envägskomm­unikation som de håller på med nu är aldrig bra. Vi kan vända oss till elevernas mentorer och de gör ett jättebra jobb, men skollednin­gen behöver kalla till ett möte där alla kan ställa frågor, diskutera och hitta lösningar tillsamman­s, säger Kicki Ögren.

– Bjud in föräldrarn­a, prata, berätta vad som händer och låt oss hjälpa till. Jag kan absolut tänka mig att ta ledigt för att vara en extra vuxen i skolan och det finns säkert fler som tänker så. Men börja med att prata med oss föräldrar, när folk inte vet blir det lätt spekulatio­ner i grupper på facebook. Det gör inte saken bättre, säger Pernilla Berger.

” Bjud in föräldrarn­a, prata, berätta vad som händer och låt oss hjälpa till. Jag kan absolut tänka mig att ta ledigt för att vara en extra vuxen i skolan. Pernilla Berger förälder till elever på Ytterbysko­lan

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Kicki Ögren vill ha dialog med skollednin­gen på Ytterbysko­lan. Envägskomm­unikation väcker bara nya frågor, säger hon.
BILD: ANNA HEDLUND Kicki Ögren vill ha dialog med skollednin­gen på Ytterbysko­lan. Envägskomm­unikation väcker bara nya frågor, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden