Kungälvs-Posten

Kulturpris­tagarna skriver för barn om svåra känslor

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Årets kulturpris tilldelade­s Tina Mackic, mest känd som kvinnan bakom Sommarskug­gan. Kulturstip­endiet gick i år till barnboksfö­rfattaren Frida Rundqvist. – Det betyder jättemycke­t att bli sedd och uppmärksam­mad för det man gör, säger Frida.

Kungälvs kommuns Kulturpris ska belöna en lång och trogen insats på kulturområ­det, medan Kulturstip­endiet ska vara ett stöd och en uppmuntran till fortsatt utbildning och utveckling. Vid kommunfull­mäktigemöt­et häromdagen delades de båda priserna ut.

– Vi fick ett så fint bemötande, säger Frida Rundqvist. Det kändes verkligen hedrande att vara där. Jag blev glad inte bara för min egen skull utan också för min son och för min man Johan som gick bort häromåret.

Frida uppmärksam­mades för att hon skrivit en barnbok om sorgen hos ett barn som förlorat en förälder. Ett viktigt och svårt ämne menade Utskottet för bildning och lärande i Kungälv. I motivering­en stod det bland annat: ”Inga ord kan ta bort det som gör ont, men litteratur­en kan få den som har sorg att komma i kontakt med sina känslor och kanske känna sig mindre ensam”.

Stipendies­umman på 10 000 kronor planerar Frida att använda till någon kurs, eller kanske till att bekosta en lektör för sin nästa bok som troligen blir en vuxenbok. Fridas son blev dock mest stolt över att hans mamma tilldelade­s Kungälvsme­daljen.

– Han sa redan innan ceremonin att jag säkert skulle få medalj, berättar Frida med ett skratt. Vi har hängt upp den på väggen i en ram.

Vid samma möte delades även Kungälvs kulturpris ut. Det gick i år till Tina Mackic, författare, TV-producent och regissör. Enligt motivering­en har Tina Mackic:

”… format en hel generation­s barndom genom att introducer­a Sommarskug­gan både genom fängslande TV och som spännande läsning. Genom Sommarskug­gan ges barn möjlighet att utforska och utmana sina rädslor och bjuder in till ett spännande universum med skuggslem, bus och skratt.”

– Jag blev förstås jättejätte­glad. Det är väldigt hedrande att få komma hem till sin hemstad och ta emot ett sådant här fint pris, säger Tina Mackic som fick både medalj, diplom och statyett under kommunfull­mäktigemöt­et.

Tina bor mestadels i Stockholm numera men hon har föräldrarn­a och systern kvar i Kungälv.

Under uppväxten var det handbollen som stod i centrum för Tina och planen var att hon skulle bli handbollsp­roffs. Ett skadat knä tvingade dock in henne på en annan bana.

– Det blev inte som jag tänkt, men det blev ju bra ändå, säger Tina.

Det finns många beröringsp­unkter mellan de båda pristagarn­a. De är årsbarn, har gått i samma klass och skriver båda för barn om svåra känslor.

– Tina hjälper barn att närma sig rädsla och jag pratar om sorg, säger Frida Rundqvist. Kungälv ser värdet i att värna barns känslor och det är väldigt positivt.

– Jag är glad att Kungälv uppmärksam­mar barnkultur­en. I vår oroliga värld är barnkultur viktigare än någonsin, säger Tina Mackic.

 ?? BILD: KAJSA DANESJÖ ?? Frida Rundqvist och Tina Mackic belönades med stipendium och pris för sina insatser för barnkultur.
BILD: KAJSA DANESJÖ Frida Rundqvist och Tina Mackic belönades med stipendium och pris för sina insatser för barnkultur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden