Kungälvs-Posten

Enhetschef­ens svar: ”Olyckligt, men det har hänt”

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Varje natt de senaste veckorna har mellan fyra och tretton patienter legat kvar på akuten i väntan på att få plats på vårdavdeln­ing. Några av dem får vänta ett dygn eller mer. – Två dygn är väldigt länge, det är olyckligt men det har hänt, säger Anna Taipale Dyverfors, enhetschef på akuten på Kungälvs sjukhus.

Patienter som blir kvar långt efter att de färdigbeha­ndlats på akuten är numera vardag på Kungälvs sjukhus. Rummen fylls snabbt och när de är slut tvingas personalen lägga patienter i korridorer­na, i bästa fall bakom ett blått draperi. Där kan man i värsta fall bli liggande i ett dygn eller mer, precis som Ingegerd Jansson.

– Hon är inte ensam, men det är ingen vidare tröst. Det är inte bra för patientern­a och inte för personalen heller. Jag gissar att det är vårt större upptagning­sområde med norra Hisingen och Angered som börjat märkas, det har varit en tuff start på hösten, säger Anna Taipale Dyverfors.

Hon berättar om personalen som sliter och gör sitt yttersta för patientern­a som väntar på att få komma till en avdelning. Samtidigt måste de i första hand ta hand om de nya, akut sjuka patienter som kommer till akuten.

– Vi är bemannade för att ta hand om akut sjuka som sedan ska vidare till vårdavdeln­ing. Har vi då tio kvarvarand­e patienter så förstår vem som helst att någonstans måste man göra avkall. Vi tar alltid hand om de svårast sjuka först även om de kvarliggan­de har stort vårdbehov. Numera blir man inte inlagd utan att det verkligen behövs, säger Anna Taipale Dyverfors.

Även lokalerna är ett bekymmer när så många patienter blir liggande på akuten, ibland mer än ett dygn. På hela akuten finns bara fyra toaletter för patienter och anhöriga, vissa rum har inga fönster och maten som får beställas extra till dem som ligger kvar värms i personalru­mmets mikrovågsu­gnar. Läget är minst sagt ansträngt.

För att fördela patientern­a bättre används sedan två veckor en så kalllad eskalering­splan, där man mer rutinmässi­gt överbelägg­er vårdavdeln­ingarna när ordinarie platser är slut.

– Det blir tuffare på avdelninga­rna, men med planen så delar vi mer på tyngden. Det innebär att vi kanske har sex patienter istället för arton kvar över natten. Det är också bättre för patientern­a som inte behöver ligga i korridoren, möjligen i ett dagrum.

Trots att hösten hittills varit tung och personalen är hårt pressad med mycket övertid och en stressig vardag ser Anna Taipale Dyverfors flera ljusglimta­r framöver. Akuten är under ombyggnad, en handfull nya vårdrum står redan klara och om något år kommer akuten att ha lite bättre utrymme.

– Häromdagen hade vi 52 patienter inskrivna samtidigt och de flesta har en anhörig med sig. Så många människor samtidigt är våra lokaler inte avsedda för, vi har vuxit ur dem för länge sen, säger Anna Taipale Dyverfors.

Ett annat arbete som skalats upp är att styra rätt patient till rätt vårdnivå. När patientern­a kommer till akuten och bedöms ska de som inte behöver akutvård hänvisas till lämplig vårdform, till exempel vårdcentra­len.

– Det är svårt att göra bedömninge­n, men nu har vi bra hjälpmedel för personalen att luta sig mot för att sålla rätt. De behöver snabbt bedöma vem som är sjukast och behöver hjälp först och om det finns någon som kan hänvisas till en annan vårdnivå.

"– Vi är bemannade för att ta hand om akut sjuka som sedan ska vidare till vårdavdeln­ing. Har vi då tio kvarvarand­e patienter så förstår vem som helst att någonstans måste man göra avkall.

Även på personalfr­onten

ser det också lite bättre ut framöver, menar Anna Taipale. Dyverfors. Trots spartider har akuten fått godkänt att nyanställa fem nya sjuksköter­skor för att möta det ökade antalet patienter från Hisingen och Angered.

– Men fler sjuksköter­skor blir det stabilare schemamäss­igt och personalen får vara lediga när de ska vara lediga. Jag ser absolut en ljusning för akuten framöver, säger Anna Taipale Dyverfors.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Anna Taipale Dyverfors, enhetschef på aktuten, Kungälvs sjukhus.
BILD: ANNA HEDLUND Anna Taipale Dyverfors, enhetschef på aktuten, Kungälvs sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden