Kungälvs-Posten

Hotade att skjuta och att hänga rektorer – får böter

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Hot om att skjuta två rektorer på Munkegärde­skolan och hänga en ”slapp rektor” på en annan skola i kommunen polisanmäl­des i oktober förra året. Nu döms en kvinna från Kungälv för sex fall av hot.

För nästan exakt ett år sedan togs beslut om att låsa dörrarna på Munkegärde­skolan och sätta in väktare efter att rektorerna dödshotats. Hoten kom från en kvinna i 50-årsåldern från Kungälv, som vid det aktuella tillfället saknade anknytning till skolan.

Ett par dagar efter att skolan låsts kom nya hot, där kvinnan i samtal med annan skolperson­al framförde att hon skulle ”skjuta huvudet av rektorn på Munkegärde­skolan”.

I samband med hoten mot rektorerna på Munkegärde­skolan hotades också en rektor på Mimers hus gymnasium av samma kvinna. Via mejl fick rektorn på Mimers hot som att ”jag hänger upp dig som en slapp rektor”.

Och enligt åtalspunkt­erna handlar kvinnans hot om våld just om att hämnas åtgärder de tre rektorerna gjort i sin myndighets­utövning på sina respektive skolor.

Kungälvs-Posten har tidigare

berättat att kvinnan inte känt igen sig i de hot hon uppgetts ha uttryckt under den aktuella perioden. Hon har i polisförhö­r sagt att det var ”tomma ord” och mer var ett rop på hjälp i en svår situation.

Nu döms kvinnan för sex fall av hot mot tjänsteman – tre mot rektorn på Munkegärde­skolan och ett mot biträdande rektor, och två hot mot en rektor på Mimers hus gymnasium.

I domen framkommer att kvinnan erkänner brott. Hon menar dock att hon inte varit sig själv under den aktuella perioden, men Göteborgs tingsrätt menar att det inte är något som befriar kvinnan från ansvar gällande hoten.

Kvinnan är sedan tidigare ostraffad. Tingsrätte­n menar att det inte finns anledning att befara att hon kommer göra sig skyldig till ny brottsligh­et, och sätter straffet till villkorlig dom och att betala 140 dagsböter om 160 kronor, 22 400 kronor.

 ?? BILD: CAMILLA WALLDÁN, OCH CATRIN HANSSON ?? Hoten framfördes till rektorer på Munkegärde­skolan och Mimers hus gymnasium via mejl och till annan skolperson­al.
BILD: CAMILLA WALLDÁN, OCH CATRIN HANSSON Hoten framfördes till rektorer på Munkegärde­skolan och Mimers hus gymnasium via mejl och till annan skolperson­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden