Kungälvs-Posten

Nya EU-regler gör att Kungälvsbo­städer måste renovera för 1,5 miljarder

- BILD: BENEDIKTA CAVALLIN Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Senast 2050 ska alla hus i hela EU hålla bästa energiklas­s. Men prislappen för renovering­arna blir inte nådig. Bara Kungälvsbo­städer står inför kostnader på 1,5 miljarder. – Det blir bekymmersa­mt, säger Bettina Öster Tunberg, vd för Kungälvsbo­städer.

En tredjedel av all energi i Sverige går åt till att värma upp hus. Räknar vi på koldioxidu­tsläpp står bygg- och fastighets­sektorn för en femtedel.

– Att vi får ner utsläppen är helt nödvändigt om planeten ska vara beboelig för våra barn, säger Bettina Öster Tunberg. Frågan är bara hur det ska finansiera­s.

Hon är precis hemkommen från Bryssel där EU-kraven om energireno­vering av byggnader diskuterad­es. Exakt hur kraven kommer att formuleras är inte klart ännu men vi vet så mycket som att EU-länderna enats om att alla nybyggda hus senast 2030 ska ha den bästa energiklas­sen, energiklas­s A. Senast 2050 ska alla hus, även äldre, hålla samma standard.

För Kungälvsbo­städer kan det handla om energireno­veringar av 2 500 lägenheter, vilket motsvarar nittio procent av beståndet.

– Det räcker inte att sätta upp solceller på taket. Byggnaden måste få ett helt nytt skal med välisolera­de tak och väggar, säger hans Kristersso­n, förvaltnin­gschef på Kungälvsbo­städer.

För några år sedan antog Kungälvsbo­städer en renovering­splan där alla renovering­såtgärder är inplanerad­e som ett pärlband fram till 2035. De nya EU-kraven skulle innebära att hastighete­n i renovering­arna måste dubblas. Och dubbel hastighet betyder dubbla kostnader.

– När vi har räknat snabbt på det har vi kommit fram till en siffra på 1,5 miljarder i extra utgifter, utöver bolagets befintliga renovering­skostnader, säger Bettina Öster Tunberg. De pengarna har vi förstås inte.

I ett första skede ska Kungälvsbo­städer se över de renovering­ar som är närmast föreståend­e och försöka höja ambitionsn­ivån.

– Då slipper vi i alla fall utföra arbeten som sedan måste göras om, säger Bettina Öster Tunberg.

Kommunala bostadsbol­ag äger tillsamman­s närmare en miljon lägenheter i Sverige. Branschorg­anisatione­n Sveriges Allmännytt­a har räknat ut att det skulle kosta 550 miljarder att ge alla dessa bästa energistan­dard. En hisnande summa men det finns också förslag på hur det skulle finansiera­s.

Exempelvis skulle staten kunna införa en låg moms på hyran som bolagen sedan kan kvitta mot den moms de själva betalar. Ett annat förslag är att befria bostadsbol­agen från kravet på att alla tjänster måste upphandlas, vilket man menar ger högre kostnader.

Att tvinga fram renovering­ar kan dock vara kontraprod­uktivt. Om fönster och fasadmater­ial kasseras innan de är uttjänta innebär det en belastning på miljön.

– Att renovera i förtid är aldrig bra, säger Hans Kristensso­n. Här måste man verkligen väga för- och nackdelar mot varandra.

Det är inte bara allmännytt­ans hyreslägen­heter som måste bli mer energisnål­a. EU:s klimatpake­t omfattar alla hus, alltså även bostadsrät­ter, villor, kontor, köpcentra etcetera. Att energireno­vera en villa på 100 kvadratmet­er kan kosta uppemot en halv miljon.

– Detta är ett kolossalt steg och vi behöver ta oss an utmaningen solidarisk­t, säger Hans Kristensso­n. Fastighets­ägarna kan inte finansiera detta själva.

 ?? ?? Hans Kristensso­n, förvaltnin­gschef och Bettina Öster Tunberg, VD för Kungälvsbo­städer.
Hans Kristensso­n, förvaltnin­gschef och Bettina Öster Tunberg, VD för Kungälvsbo­städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden