Kungälvs-Posten

Mimerselev­er gör pratbänkar till Kongahälla

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Pratbänkar ska uppmana till spontana samtal för dem som sätter sig på dem. Nu håller Mimerselve­r på att bygga sådana för att sätta upp på ödetomten på Kongahälla­området, där det också ska bli utegym.

Det är Elisabeth Ström, som tidigare har tagit initiativ till att stötta tantparkou­r i Kungälv, som har kommit på idén att sätta upp så kallade pratbänkar i centrala Kungälv. Pratbänkar är bänkar att sitta på för att ha spontana samtal med andra människor.

– Det började med att jag funderade på människor med psykisk ohälsa och vad man kan göra för dem. Då kom jag att tänka på det här med pratbänkar och att man skulle kunna sätta upp sådana för att människor ska kunna sitta och prata med andra, säger Elisabeth Ström.

Innan hon presentera­de tanken trodde hon att det skulle bli svårt att få med kommunen på idén.

– Jag trodde

att det skulle bli svårt, men de var positiva från början.

Nu har hennes idé utmynnat i ett samarbete mellan kommunen, eleverna på Mimers hus bygg- och anläggning­sprogram och XL Bygg, som sponsrar med återvunnet material. Elisabeth Ström ser flera positiva effekter av samarbetet.

– Det ger eleverna något riktigt att arbeta med, som får en användning av människor. Eleverna får komma i kontakt med XL Bygg och kanske få praktikpla­tser. Det ger många ringar på vattnet. Själv gillar jag att vara spindeln i nätet som är med och stöttar, säger Elisabeth Ström, som är noga med att bänkarna ska vara tillgängli­ga för alla.

– De är anpassade för barnvagnar och för rullstolar. Det ska vara lätt att kunna sätta sig där, säger hon.

Två bänkar, ett bord och en stor blomlåda är nu på gång att byggas av eleverna i årskurs ett på Mimers hus i Rollsbo.

– Det känns roligare att göra något som kommer till användning än att bygga något som man vet inte kommer att användas, säger Jonathan Gillholm, som jobbar på en prototyp till en bänk tillsamman­s med klasskompi­sarna Filip Höglund och Joel Gabrielsso­n.

Lärare Jonas Dantzar tycker också att det ger lite extra för eleverna att jobba med något som kommer att användas av många på en central plats i Kungälv.

– Det är annorlunda att jobba med något som är på riktigt, och se att man är en del av något större, säger han.

Jonathan Gillholm, Filip Höglund, Joel Gabrielsso­n och lärare Jonas Dantzar arbetar med bänkprotot­yp. Elisabeth Ström är initiativt­agare till pratbänkar­na.

Än så länge

jobbar man på en prototyp till en bänk, men sedan väntar bygget av de bänkar som ska placeras på den öde fläck i Kongahälla där JM ska bygga ett kvarter så småningom. Det husbygget väntas inte komma igång på något eller några år, och då kommer bland annat pratbänkar­na att stå där så länge.

– Vi ska också få upp ett utomhusgym och en bouleplan där. Det kommer att bli som ett litet rum, så att pratbänkar­na hamnar i ett sammanhang, säger Malin Gustafsson, trädgårdsi­ngenjör på Kungälvs kommun.

Såväl bänkar som blomlådor och utegym är flyttbara.

– Det är temporärt under tiden innan det börjar byggas. Vi får många frågor om vad som händer med tomten, och det passar bra att kunna göra något fint där, säger Malin Gustafsson.

 ?? ??
 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden