Kungälvs-Posten

Rosa temadag på Friskis & Svettis

- BILDER: JENNIE SHACKLEFOR­D Källa: Cancerfond­en

Kungälv: En eftermidda­g till förmån för bröstcance­rforskning­en – det stod på träningssc­hemat på Friskis & svettis i Rollsbo under söndagen. På plats fanns 36-åriga Lisa Malm, som opererades för bröstcance­r förra året. – Efter ett år av behandling­ar och tuffa biverkning­ar är det så skönt att få skifta fokuset till att få kroppen att må bättre.

Det går inte att ta miste på vilken färg som står i centrum på Friskis & svettis i Rollsbo. Rosa ballonger i mängder pryder entréhalle­n och alla instruktör­er bär månadens färg.

Hela oktober har man uppmärksam­mat Rosa bandet och Bröstcance­rförbundet, och denna söndagseft­ermiddag har man färgat extra rosa med hjälp av temapass för både medlemmar och allmänhet, lotteriför­säljning och den viktiga föreläsnin­gen ”Så känner du på brösten”. även om man försöker förbereda sig mentalt på det värsta.

Lisa opererades redan veckan efter bröstcance­rbeskedet, någonting som hon är jättetacks­am över. Hela bröstet plockades bort och efter några veckor av ytterligar­e väntan på vävnadsana­lys påbörjades efterbehan­dlingen och 18 veckor av cellgifter.

– Det är konstigt med cancer. Man går från att känna sig fullt frisk till att bli påtagligt sjuk av behandling­en som ska göra en helt frisk. Jag tappade håret efter ett par veckor, vilket också gjorde att jag såg väldigt sjuk ut. Jag blev jättetrött, illamående, yr och hade ont i muskler och leder. Det var en känsla av att kroppen bröts ner mer och mer.

Lyft armarna över huvudet och var uppmärksam på förändring­ar. Har brösten sin vanliga form? Är huden jämn, har den sin vanliga färg?Ser bröstvårto­rna ut som vanligt och följer de med uppåt när du lyfter armarna?

Steg 2: Känn på brösten

Placera vänster hand bakom huvudet.Känn igenom vänster bröst och armhåla med höger hand och tvärtom. Raka fingrar, lätt tryck. Små cirklande rörelser runt bröstet flera varv. Börja med bröstvårta­n. Flytta ut fingrarna någon centimeter och gå runt ett litet varv. Fortsätt varv efter varv tills hela bröstet är genomsökt. Avsluta i armhålan.

Steg 3: Ligg ner och känn

Lägg vänster hand under huvudet och känn igenom vänster bröst och armhåla. Hur känns brösten? Någon knöl eller förhårdnad? Är bröstens storlek och fasthet som vanligt?

 ?? ?? Friskis & svettis i Rollsbo har uppmärksam­mat Rosa bandet förut, men detta är det största evenemange­t som klubben har ordnat till förmån för bröstcance­rförbundet. ”En fantastisk eftermidda­g”, enligt samtliga och vid femtiden på eftermidda­gen hade 6 000 kronor samlats in!
Friskis & svettis i Rollsbo har uppmärksam­mat Rosa bandet förut, men detta är det största evenemange­t som klubben har ordnat till förmån för bröstcance­rförbundet. ”En fantastisk eftermidda­g”, enligt samtliga och vid femtiden på eftermidda­gen hade 6 000 kronor samlats in!
 ?? ?? Lisa Malm var 35 år när hon hittade en knöl i bröstet. Efter ett och ett halvt år av operation och behandling­ar är cancern borta men hon behandlas fortfarand­e för att minska risken för återfall.
Lisa Malm var 35 år när hon hittade en knöl i bröstet. Efter ett och ett halvt år av operation och behandling­ar är cancern borta men hon behandlas fortfarand­e för att minska risken för återfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden