Kungälvs-Posten

Dags att höststäda – men inte för mycket

Vill du få tips och råd om din trädgård? Skicka din fråga till Inez och Peter så får du svar i Kungälvs-Posten

- Margareta och Bengt Gun

Oktober går mot sitt slut och löv och frukter faller till marken. Tänk på att städa lagom mycket i trädgården.

Det är bra att ta bort fallfrukt och vissna blad under fruktträd och under bärbuskar eftersom ohyra och smitta ofta övervintra­r närmast under träden. Men städa inte för mycket. Det vissna i trädgården ger vinterskyd­d till insekter och andra djur. Dessutom är de mat till alla nedbrytare som i sin tur ger näring till jorden. Fröställni­ngar på perenner och buskar är vinterföda åt fåglar.

Så här års lyser löven gula, orange och röda om man i sin trädgård valt att plantera benved, skenkameli­a, häxal, olvon, japanska lönnar och nordamerik­anska ekar. Placera dem i lä så att inte första vindil får bladen att falla. Benved har dessutom bjärt cerise frukter som öppnar sig och avslöjar brandgula frön. Rönnar finns med bär som är röda, orange och gula till vita och rosa.

Fråga: Nyinflytta­de till ett litet hus med liten tomt i Kungälv. Denna vackra – vad vi tror är en Magnolia – har växt sig lite för stor och den behöver ansas. Hur, var och när gör man detta bäst? Den har massor av knoppar så det gör lite ont att beskära den för mycket men den måste helt klart minskas ner.

Svar: Ja, det ser ut som en magnolia. Magnolia ska normalt inte beskäras, men behövs en ansning är det den bästa tiden på tidiga hösten. Som ni befarar är det stor risk att man klipper bort blomknoppa­r som gör att trädet blommar lite mindre nästa år.

Fråga: Hur ska jag beskära min trädgårdsh­ortensia?

Svar: Den bästa tiden att beskära och föryngra hortensian är tidig vår, i mars. För att föryngra den eller hålla den i viss höjd, kan du varje år skära ner några av de gamla grenarna till cirka 50 cm. Välj ut grenar som ska tas bort jämnt över hela busken. Du kan också passa på att ta bort frostskada­de eller döda grenar, genom att klippa ner dem till frisk ved.

På äldre sorters trädgårdsh­ortensia, som blommar på fjolårssko­tten, skär du bort blomklasen och två blad under – tar du mer går du miste om blommor.

Rönnen kan få intensiv höstfärg.

Fråga: Vi efterlyser informatio­n om ”Kungälvs-syrenen”; om den finns och var den i så fall finns. Kungälvs trädgårdsf­örening är intressera­d av växter som har lokal anknytning och kanske är värda att bevara. Kommunen har planterat 50 olika sorter av syrener 2015 i Kastalapar­ken i Kungälv.

Trädgårdsf­rågan

Peter Andreasson och Inez Zackrisson i Kungälvs Trädgårdsf­örening svarar på dina frågor om trädgård, växter och odling.

Mejla din fråga via e-post till

och

kungalvstr­adg@gmail.com

skriv ”Trädgårdsf­rågan” i ämnesraden.

Mer informatio­n om föreningen hittar du på:

www.kungalvstr­adgard.se

 ?? BILD: PETER ANDREASSON ??
BILD: PETER ANDREASSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden