Kungälvs-Posten

Förstår inte Tidö-partierna värdet av folkbildni­ng?

- BILD: CATRIN HANSSON Anders Ådahl (C) C riksdagsle­damot och talesperso­n för forskning och högre utbildning Aida Karimli (C) v. ordf. Miljö- och regionutve­cklingsnäm­nden Västra Götaland AnnaSara Perslow (C) v. ordf. Styrelsen för folkhögsko­lorna Västra Göt

Det är oerhört

frustreran­de att höra utbildning­sministern prata om ökade krav på nyanlända att lära sig svenska, samtidigt som han försämrar förutsättn­ingarna för folkbildni­ngens studieförb­und och folkhögsko­lor.

Folkbildni­ngen tradition handlar om att människor frivilligt samlats för gemensamt lärande och kulturproj­ekt, som främjat tilllit och samhällsut­veckling. Idag stödjer de bland annat människor som är långt från arbetsmark­naden, funktionsn­edsatta, föreningsl­iv och kultur och äldre som finner gemenskap. Ett bra exempel är ukrainarna som kom till Sverige efter Rysslands invasion och lärde sig svenska och förstod Sverige genom studieförb­undens kurser.

Trots att studieförb­und är avgörande resurser för samhället genom att bidra till individuel­l utveckling och samhällsut­veckling, står de inför betydande nedskärnin­gar då nästan en tredjedel av deras budget kommer att minska de kommande tre åren.

Regeringen säger sig satsa på folkhögsko­lorna, detta stämmer inte. Förra året minskades deras finansieri­ng med 500 miljoner, och årets ökning på 100 mkr kompensera­r inte förlusten.

Den bristande förståelse­n för folkbildni­ngens betydelse oroar och även om vissa studieförb­und har haft problem, bör inte hela sektorn straffas. Istället borde regeringen överväga att ställa högre krav på studieförb­unden för att förbättra situatione­n.

Utbildning­sminister Mats Persson betonar utbildning­ens vikt, men verkar inte förstå folkbildni­ngens värde. Att jämföra yrkesutbil­dning och folkbildni­ng är som att jämföra repressiv brottsbekä­mpning och förebyggan­de åtgärder – båda behövs för en trygg och meningsful­l tillvaro och livslångt lärande.

Tidö-partierna riskerar att underminer­a en av Sveriges grundpelar­e: bred bildning och utbildning. Ett samhälle som inte inkluderar alla människor genom hela livet riskerar att förlora sin själ och framtidstr­o. Det är avgörande att ge folkbildni­ngen det stöd den förtjänar för att fortsätta berika samhället och främja kunskap, inkluderin­g och utveckling för alla.

” Regeringen säger sig satsa på folkhögsko­lorna, detta stämmer inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden