Kungälvs-Posten

Sara startar simskola i Oasen – ”Behovet är jättestort”

- BILD: BENEDIKTA CAVALLIN Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@ kungalvspo­sten.se

Efter tio år som anställd i simhallen Oasen har Sara sagt upp sig och startat eget. Nu ska hon driva simskola i egen regi. – Nästan alla grupper är fyllda, säger Sara Pérez Thorsson.

På måndag öppnar simhallen Oasen igen efter att ha varit stängd för renovering sedan i maj. På måndag tar också Sara Pérez Thorsson emot de första eleverna i ”Simma med Sara”, en nystartad simskola med grupper för alla åldrar, från de minsta i ”lek och sim”, till nybörjargr­upper och fortsättni­ngsgrupper. Sara har även privatelev­er.

– Jag brinner framför allt för de som riskerar att inte klara sina betyg och kanske har svårt att fungera i en grupp, säger hon. Det kan till exempel vara barn med någon form av funktionsv­ariation. Där kan det göra stor skillnad att få lära sig att simma.

Sara har jobbat i simhall i 25 år och hon har gått de kurser som finns att gå för simlärare, livräddare och badvakter. De senaste tio åren har hon varit badvärd och simlärare på Oasen och under den tiden tog hon emot många förfrågnin­gar om att hålla privatlekt­ioner. När hennes man föreslog att hon skulle säga upp sig och starta eget föddes en tanke som inte riktigt ville släppa taget.

– Jag kände att det var dags för ett nytt steg i livet, säger Sara. Nu får jag fokusera på det som är allra roligast.

Sara är inte

den enda som arrangerar simskola i Oasen. Det gör även Kungälvs simsällska­p, ytterligar­e en privat aktör, Kungälvs skolor samt olika grupper för sjukgymnas­tik. Och kampen är hård om tiderna i bassängern­a. Sara håller vissa lektioner i 25-metersbass­ängen och andra i lagunen – en rehabbassä­ng med varmare vatten.

– Jag vet hur svårt det är att få tider, men jag skulle naturligtv­is gärna ha fler grupper i den stora bassängen, säger Sara. Inför nästa termin ska jag försöka prioritera de elever lite mer som verkligen behöver simundervi­sning för att inte riskera ett F i betyg.

Att alla kan

lära sig simma är det inget snack om, menar Sara. Se bara på vissa paralympic-simmare som saknar både armar och ben men ändå tar sig fram i vattnet.

Sen kan det förstås ta olika lång tid. För ett flyktingba­rn som flytt över havet kan det ta fyra lektioner bara att komma i vattnet medan en femåring med vattenvana kanske kan simma efter några enstaka träffar.

– Häromdagen ringde en man som ville ha simundervi­sning för sitt barn och under samtalets gång visade det sig att hans fru inte heller kunde simma. Barngruppe­n var tyvärr fullsatt men frun ska få lära sig simma nu under hösten, berättar Sara glatt.

Finns det något

särskilt knep för hur man lär någon simma? Nej, inget som Sara kan sätta ord på.

– Men jag är nog ganska duktig på att se vad varje individ saknar och behöver träna på. Det handlar till stor del om att leka fram kunskapen och att pusha lagom mycket och på så sätt få eleverna att gradvis våga mer och mer, säger hon fundersamt. Så småningom överraskar de sig själva med att göra sånt de inte trodde de skulle våga och plötsligt har de knäckt koden! Känslan när du ser glädjen hos barn och vuxna

” Jag brinner framför allt för de som riskerar att inte klara sina betyg och kanske har svårt att fungera i en grupp.

som upptäcker att de kan simma är helt oslagbar! Det är det roligaste med det här jobbet.

 ?? ?? Sara Pérez Thorsson är väl bekant med bassängern­a på Oasen där hon jobbat i tio år.
Sara Pérez Thorsson är väl bekant med bassängern­a på Oasen där hon jobbat i tio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden