Kungälvs-Posten

Ruddalen blir hemmaplan för IFK – KP sänder alla matcher

IFK Kungälv överger Skarpe nord och gör Ruddalen i Västra Frölunda till hemmaplan den här säsongen. Samtidigt är det klart att Kungälvs-Posten sänder alla IFK:s matcher i allsvenska­n.

- BILD: LINUS OLSSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

IFK Kungälv har varit luttrat i fråga om ständiga byten av träningsan­läggningar och arenor. Det och väderskift­en, oftast till regn, har stört kontinuite­ten i verksamhet­en. Förra säsongen spelade IFK sina hemmamatch­er på Skarpe nord, samt i Ale arena och Ruddalen, plus att de nyttjade ännu fler träningsan­läggningar.

En dryg vecka innan seriestart­en stod det klart att IFK Kungälv flyttar till Ruddalen och spelar sina hemmamatch­er där, förutom annandagsd­erbyt mot Surte och Jontefonds-matchen mot Nässjö 9 februari, som spelas på Skarpe nord. Premiär hemma blir mot Laik 10 november klockan 20.00.

– Jag beundrar hur spelarna många gånger byter om och sedan fladdrar och far till olika ställen. Och att alla inte kan träna alla tider. Men alla har krigat på och det har varit priset vi fått betala för att vara inomhus. Skönt att det är klart, även om det kommer sent. Det har varit stökigt förr, nu vet vi vad vi har att rätta oss efter. Det här var det bästa beslutet, Ruddalen är en fin arena och vi har ett jättebra samarbete med SK Höjden, säger Anders Uhlin, tränare i IFK Kungälv.

IFK siktar på

elitserien och då krävs bättre förutsättn­ingar än vad som erbjuds på ett lynnigt Skarpe nord, anser Anders Uhlin.

– Det går inte att konkurrera med att spela ute. Sedan finns det publik som inte åker till Ruddalen och funktionär­er som bara vill vara på Skarpe nord, det får föreningen leva med, säger Anders Uhlin.

Vad hände med Ale arena, den närmaste anläggning­en?

– Vi har haft en dialog med Surte om att få bättre träningsti­der och en bra dialog med Ale kommun, men inte kommit till skott. Hemmaklubb­arna är prioritera­de och det får vi respektera, men med lite smidighet hade vi löst det ändå, tror IFK-coachen.

SÅ här såg det ut när IFK Kungälv mötte Örebro på Ruddalen förra vintern. Nu blir det fler matcher för IFK på Ruddalen. Det är också klart att KungälvsPo­sten sänder alla IFK:s matcher i allsvenska­n.

IFK Kungälv kallar det för en tillfällig hemmaarena fram till – och om – en egen bandyhall står klar på arenaområd­et vid Yttern. Ett politiskt beslut är fattat i kommunen, men länsstyrel­sen upphävde den antagna detaljplan­en. Problemet handlar om stabilitet­en kring en dagvattend­amm i området.

– Vi kommer att behöva upphäva detaljplan­en. Det är kommunen själv som har insett att damm A inte klarar kraven på stabilitet. Det finns risk för skred och i så fall är det oklart hur stort område som kommer att drabbas, förklarade Johanna

Severinsso­n, planhandlä­ggare på plan och byggfunkti­onen vid länsstyrel­sen Västra Götaland, i Kungälvs-Posten tidigare i veckan.

Kungälvs kommun behöver

visa vilka åtgärder som behövs och säkerställ­a dessa åtgärder i planen, uppdatera den, för att senare ställa ut den igen och anta den på nytt.

– Det har gått otroligt smidigt i att inte fler överklagan­den har kommit in. Nu får detaljplan­en vänta i ett antal veckor för att det behövs mer underlag. Det är inget vi kan påverka, men jag känner en stor trygghet i arenautvec­klingen, säger Anders Uhlin.

Kommer det att ordnas supporterb­ussar till Ruddalen?

– Det kommer gå supporterb­ussar. Vi startar upp ett arbete nu för att finna olika lösningar för transporte­r. Vi kan hoppas att fler med bandyintre­sse i Göteborg tycker att det är kul att gå på allsvensk bandy. Höjden växer så det knakar och Mölndal har en stor organisati­on. Vi ser fram emot det, anser Anders Uhlin.

För den som inte kan eller vill ta sig till Ruddalen kommer Kungälvs-Posten sända alla IFK Kungälvs matcher i allsvenska­n för sina prenumeran­ter.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda våra prenumeran­ter direktsänd bandy även denna säsong. Extra bra känns det att ge bandypubli­ken den möjlighete­n, nu när IFK kommer att spela de flesta av sina hemmamatch­er ”borta”, säger Kungälvs-Postens chefredakt­ör Karin Henriksson.

 ?? BILDER: LINUS OLSSON ??
BILDER: LINUS OLSSON
 ?? ?? Anders Uhlin, tränare i IFK Kungälv, är nöjd med att det löst sig med Ruddalen som hemmaplan i vinter.
Anders Uhlin, tränare i IFK Kungälv, är nöjd med att det löst sig med Ruddalen som hemmaplan i vinter.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Danei Strömqvist tar fart i Ruddalens bandyarena.
BILD: LINUS OLSSON Danei Strömqvist tar fart i Ruddalens bandyarena.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? IFK-fansen hittade till Ruddalen förra vintern.
BILD: LINUS OLSSON IFK-fansen hittade till Ruddalen förra vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden