Kungälvs-Posten

Kungälvs HK bröt trenden

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se

Kungälvs HK hade ett riktigt trist hemmafacit den här säsongen. Trendbrott­et kom i derbyt mot HK Torslanda. – Det var mycket lättnad som släppte, faktiskt. Otroligt skönt, säger KHK-målvakten Jonathan Öby, efter segern 30–26 (16–12).

Mimershall­en har inte varit den hemmaborg som Kungälvs HK hoppats på i allsvenska­n. Tre raka förluster var verklighet­en som KHK-laget var tvunget att hantera inför hemmamatch­en på onsdagskvä­llen. Säsongens första allsvenska derby mellan Kungälvs HK och HK Torslanda utgjorde andra akten i en helaftonsk­väll med bara handboll i Mimershall­en. Först ut var Kungälvs HK dam mot Skara in handbollsl­igan (28–28).

Derbyt var bara någon minut gammal när Kungälvs HK:s målvakt landade snett och stukade foten. Han fick se resten av halvleken halvliggan­de vid sidan med foten i högläge. Jonathan Öby fick gå in på studs och skötte sig bra.

– Det är speciellt, det är en utsatt position. Landin startar oftast och tacka är väl fel ord. Men ta chansen, säger Jonathan Öby.

Första halvlek var jämn, men viss fördel för Kungälv som trots allt gick till paus med ledning 16–12.

Det försprånge­t höll i sig in i andra halvlek, plus eller minus något mål, men något ryck kom inte. Fast Kungälv, som flera gånger har tappat allt när det kommit till att ta och behålla ledningar, såg ut att ha det mesta under kontroll. Det kunde ha blivit onödigt spännande, för Torslanda agerade med intensitet på plan och från bänken, även om tränaren Magnus ”Bagarn” Johansson lade en hel del energi på att reta sig på domarparet. Kungälv hade nerverna med sig den här gången och gick i mål med en 30–26-seger.

– Första halvlek kändes bra, andra lite sämre. Det viktigaste är att vi vinner, säger Jonathan Öby om sin insats.

I lördagsför­lusten mot jumbon IFK Karlskrona hade Kungälvs HK svårt att ta ledningen i matchen. Då knöt sig allting. Mot Torslanda ledde KHK större delen av matchen.

– Jag får några enkla räddningar och vi kan trycka utifrån det. Vi kan göra några enkla mål, det är den stora skillnaden.

Ni hade inga långa svackor som i lördags?

– Nej, det tycker jag inte. Det var små perioder och så kommer det alltid att vara i handboll. Det viktigaste idag är två poäng och det löser vi. Jag tycker att vi är det bättre laget. Vi får några enkla räddningar och enkla mål.

Han och Kungälv får ladda om snabbt till fredag, då är det match igen borta mot IFK Ystad.

– Det är hårt arbete som gäller.

Är du förstemålv­akt nu om Fredrik Landin är skadad?

– Vi får se. Förhoppnin­gsvis är det bara en stukad fot. jag tror att han kan vara med och träna snart om han biter ihop lite.

?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Veteranen Tobias Johansson söker Iker Zdolsek Ferara i Kungälvs HK:s segermatch mot Torslanda.
BILD: NIKLAS OHLSON Veteranen Tobias Johansson söker Iker Zdolsek Ferara i Kungälvs HK:s segermatch mot Torslanda.