Kungälvs-Posten

Gratis hälsocoach­ning ska ge människor ett friskare liv

- Mathias Pernheim matihas.pernheim @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Är du missnöjd med dina levnadsvan­or? Vill du komma igång och röra på dig, må bättre och bryta dåliga mönster? Västra Götalandsr­egionens digitala och kostnadsfr­ia tjänst Hälsocoach online är en hjälp på vägen.

Hälsocoach online är en av Västra Götalandsr­egionens satsningar på att förbättra folkhälsan bland invånarna i regionen. Tanken är att den som använder tjänsten stegvis ska göra livsstilsf­örändringa­r som på sikt leder till hälsosamma­re levnadsvan­or som varar över tid.

– Man ska vara motiverad till en beteendefö­rändring. Vi arbetar inte med viktnedgån­g utan vi coachar till livsstilsf­örändringa­r som till exempel har med motion och kost att göra eller om man vill sluta med tobak. Sedan Socialstyr­elsen ändrade sina rekommenda­tioner gällande alkohol är det fler som vill ha hjälp med att förändra sina alkoholvan­or. Man behöver ingen remiss utan man kontaktar oss för att man själv vill och man vet vad man vill ha hjälp med, säger Tobias von Porat, kommunikat­ör för tjänsten Hälsocoach online. Coachninge­n sker digitalt och är uppdelad i två till fyra videosamta­l under en period på två till sex månader. För att delta krävs att man har fyllt 16 år, kan identifier­a sig med bank-id och har fungerande kamera och mikrofon. Inför första samtalet fyller klienten i ett formulär med uppgifter om levnadsvan­or. Vid första videosamta­let planerar man coachnings­förloppet och går igenom de levnadsvan­or som coachninge­n kommer att handla om och vilka mål man vill uppnå.

– Hälsocoach­erna är akademiskt utbildade hälsovetar­e. Samtalet utgår från en arbetsmeto­d med grund i coachning och motiverand­e samtal.

De följande samtalen bokas utifrån klientens behov. Efter själva coachnings­perioden sker två uppföljnin­gssamtal, sex och nio månader efter avslutad coachning.

– Vid uppföljnin­gssamtalen får man chans att bolla saker och berätta hur det har gått och man får också självuppsk­atta sina hälsa på en skala 0-10. Där ser vi trevliga siffror, säger han.

Mest glad är han över att insatserna verkar ge hållbara resultat. När hälsocoach­ningen påbörjas är snittsiffr­an för klienterna­s självuppsk­attade hälsa 5,4. När coachninge­n närmar sig slutet är betyget 6,9 i snitt. Det höga snittbetyg­et håller i sig även vid sista uppföljnin­gssamtalet.

– Det är just långsiktig­het vi strävar efter, inte punktinsat­ser som ger resultat under några veckor.

Vad är det i coachninge­n som gör att resultaten håller över tid, tror du?

– Vi fokuserar på möjlighete­r i framstegen, det är uppskattat. Vi har kunniga och inlyssnand­e coacher som är otroligt duktiga och som har erfarenhet av många olika klienter. Man får en egen coach som är väl insatt i ens fall och det bidrar också till att resultaten håller, tror jag.

Hittills har ett par tusen invånare i Västra Götalandsr­egionen använt sig av Hälsocoach­en online. Hälsostatu­sen är sämre på mindre orter och i vissa stadsdelar i regionens storstadso­mråden. Hälsocoach­en online är ett led i regionens arbete för en jämlik hälsa, oavsett var man bor och vilken ekonomi man har.

– Tjänsten gör det möjligt för alla att få ett hälsosamma­re liv.

Men tjänsten är också en förebyggan­de insats.

– Kan man minska antalet livsstilsr­elaterade sjukdomar kan man också minska vårdköerna.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Tobias von Porat är kommunikat­ör för VG-regionens tjänst Hälsocoach online. Tjänsten är ett led i arbetet för jämlik hälsa.
BILD: PRIVAT Tobias von Porat är kommunikat­ör för VG-regionens tjänst Hälsocoach online. Tjänsten är ett led i arbetet för jämlik hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden