Kungälvs-Posten

Ytterbysko­lan agerade efter rykte om konfrontat­ion

Ytterby: I fredags informerad­e Ytterbysko­lan att man ökat vuxennärva­ron under dagen. Detta efter ett rykte om att en sammandrab­bning mellan elever från olika skolor skulle kunna ske på skolan.

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Utskicket om eventuell fortsatt konflikt mellan elevgruppe­r på kommunens högstadies­kolor gick ut i skolornas interna informatio­nskanal Unikum på fredagsför­middagen.

”Skollednin­gen har nåtts av informatio­n som tyder på att elever från olika skolor planerar en konfrontat­ion i dag. Skolan har ett nära samarbete med berörda elever och vårdnadsha­vare, då detta gäller ett fåtal elever. Även om informatio­nen i dagsläget bara är ett rykte har Ytterbysko­lan ökat vuxennärva­ron genom att ha extra personal på plats i korridorer, klassrum och vid skolans ingångar och utgångar. Skollednin­gen har även haft och fortsätter att ha kontakt med Polisen, socialtjän­sten och andra högstadies­kolor i förebyggan­de syfte.”

Den befarade konfrontat­ionen uteblev under fredagen men efter de senaste veckornas händelser blev oron stor både hos elever och vårdnadsha­vare.

– Vi fick höra rykten under gårdagen om en konfrontat­ion mellan elever från olika skolor. Sådana rykten sprids snabbt på sociala medier och vi förstod att det pratades om detta både bland elever och vårdnadsha­vare. Därför gick vi ut med informatio­n på Unikum idag, säger Linnéa Börén, tf rektor på Ytterbysko­lan efter skoldagens slut.

Fredagen blev dock lugn, inga elever från andra skolor dök upp och den befarade konfrontat­ionen uteblev.

– Vi vet inte om det var något egentligen, men vi vidtog förebyggan­de åtgärder och det har fungerat bra. Vi har bra kontakt högstadies­kolorna emellan och vi vet hur strukturer­na fungerar både mellan skolorna och med socialtjän­sten, Trygga ungdomsmil­jöer, TUM, och polisen, säger Linnéa Börén.

Under fredagen kom uppgifter till KP om att droger varit inblandade i ryktena om en eventuell konfrontat­ion.

Har konflikter­na emellan elever på olika skolor något med droger att göra?

– Inte vad vi vet. Det finns droger i Kungälv som i alla andra städer,

” Man får jättegärna kontakta oss om det skulle vara något under lovet så att vi får informatio­n inför skolstarte­n. Linnéa Börén Tf rektor Ytterbysko­lan

det vet vi men vi har ingen informatio­n om att det handlar speciellt om det.

Vad händer nu?

– Eftersom det är lov nästa vecka så är det polis, socialtjän­st och TUM som tar över. Fredagen före lov brukar det vara lite oroligt i kommunen och nu i eftermidda­g och kväll rör sig TUM runt Ytterby och busstation­en. Polisen är också medvetna om detta.

– För skolans del är vi är på plats under lovet och förbereder för veckan därpå. Och man får jättegärna kontakta oss om det skulle vara något under lovet så att vi får informatio­n inför skolstarte­n, säger rektor Linnéa Börén.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Den befarade konfrontat­ionen uteblev under fredagen men efter de senaste veckornas händelser blev oron stor både hos elever och vårdnadsha­vare.
BILD: ANNA HEDLUND Den befarade konfrontat­ionen uteblev under fredagen men efter de senaste veckornas händelser blev oron stor både hos elever och vårdnadsha­vare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden