Kungälvs-Posten

Använder kommunen skolan som kassako?

- Referensgr­uppen Skolföräld­rar Kungälv

Används den kommunala

skolan i Kungälv som kassako för ökade överskott som kan användas till annat?

När man tittar på vad Kungälv lägger på kommunala skolan per elev ligger man lägst i Göteborgsr­egionen bland de 13 kommuner som Göteborgsr­egionen består av. Samtidigt så gör man det näst bästa resultatet per invånare.

Informatio­nen kommer från Kolada.se som är den öppna och kostnadsfr­ia databasen för kommuner och regioner.

Hade man lagt samma pengar per elev som kommunsnit­tet i Sverige hade överskotte­t varit cirka 100 miljoner lägre, å andra sidan hade man exempelvis kunnat ha dubbelt så många pedagoger eller vuxna i skolan.

Troligtvis hänger allt som händer i kommunala skolan idag ihop med vad man lägger per elev då det här måttet innefattar undervisni­ng, måltider, elevhälsa, lokaler med mera.

Att spara eller egentligen göra större överskott på bekostnad av våra barn och skolperson­al som redan idag går på och trollar med knäna tycker inte vi känns okej. Vi befarar också att detta är en stor bidragande orsak till alla svarta rubriker, bristen på personal, antalet hemmasitta­nde, avsaknaden av trygghet, kommunens skolrykte, våran facebookgr­upp, barn och vuxna som mår dåligt med mera.

Att spara in på skolan för att få stora överskott fungerar kanske ett tag men inte i längden och nu börjar effekterna av det synas. Då hjälper det inte att springa med brandsläck­are eftersom det bara kommer börja brinna på fler och fler ställen.

Vi rekommende­rar ansvariga politiker att ge skolan de resurser som behövs och därigenom få en attraktiva­re arbetsplat­s, gladare barn och föräldrar, nöjdare personal med mera. 100 miljoner per år skulle göra att vi är på kommunsnit­tet om man inte vill vara bättre än så…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden