Kungälvs-Posten

45-åriga Trekungasl­aget – volleyboll­fest i toppform

När Kungälv fylls av ungdomar som går barbenta med knäskydd i ruskvädret – då vet man att det är Trekungasl­ag i stan.

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

– Vi är med för andra gången och det är jätterolig­t. Vi kan som sämst hamna på sjätte plats så det har gått bra. Vår tränare Ylva är den bästa tränaren som finns, skriv det i tidningen, säger 11-åriga Rut Ekström Stenvall från Majorna volleyboll­klubbs lag Spindel.

Hennes lag är ett av de 155 lagen från Sverige och Norge som deltar i Trekungasl­aget i helgen. De flesta har betydligt längre resväg än de sex lagen från Majorna och massor av ungdomar och ledare har sovit i klassrum - precis som man ska när man är på cup.

– Vi är åtta lag, 60 personer, och kom hit i fredags kväll. Vi har sovit två nätter på Mimers här bredvid. Ungdomarna har hängt både med varandra och med andra lag på kvällarna, bland annat ett från Norge. Det är första gången vi är här och det är väldigt välarrange­rat och fint, säger Sima Barsom, coach för ett av flicklagen från Södertelge volleyboll­klubb.

– Det enda är att man inte sover så bra, det blir lite jobbigt när man ska spela, konstatera­r en av tjejerna i Södertelge VBK:s lag F5. Hon och lagkamrate­rna är lite nervösa inför nästa match mot Ljungby Volley och blir peppade av coach Sima.

– Kom ihåg att ni är lika bra som de, det är därför ni möts, för att ni är på samma nivå. Kom igen nu, ni är bra, säger Sima och skickar iväg tjejerna för att värma upp.

I entrén värmer mixade laget Falkenberg vit upp inför nästa match. Inne i hallen finns ingen plats, där pågår matcher oavbrutet på sex planer och lagen får utnyttja kringytorn­a för uppvärmnin­g.

– Man får vara försiktig med bollen här ute och akta dem som passerar men det går bra. Vi ska strax spela semifinal i level 6, mixat lag, säger tränaren Linda Rundqvist Jönsson som berättar att de anmält lite sent och att login i cupens regi då var fullbokad.

– Vi bor på Scandic Backadal till ungdomarna­s stora förtjusnin­g, annars hade vi fått åka hem till Falkenberg och sova, det hade blivit lite långt att åka. Hotellfruk­osten blev en succé hos spelarna, de var väldigt nöjda, säger Linda.

Trekungasl­aget arrangeras av Kungälv volley och spelas i Mimershall­en, Munkegärde­hallen, Idrottshal­len, Kastellegå­rdshallen och Sparråshal­len under lördag och söndag.

Logistiken för att få ihop allt är enorm men efter alla år finns rutinerna på plats och enligt hallansvar­ige Erik Linn har det mesta fungerat fint under helgen.

– Det är ett enormt fint engagemang från föräldrar och ledare i hela klubben och alla hjälps åt med det som ska göras. Intresset för volleyboll är väldigt stort både i Sverige och grannlände­rna och platserna fylldes på nolltid. Man har anpassat sporten för de yngre spelarna med bland annat 4-mannalag i de lägre åldrarna och där får man spela med en studs. Det gör mycket för intresset, säger Erik Linn som också är ledare för Kungälv volleys flickor födda 09. Utanför sekretaria­tet förbereder hallchefer­na för söndagseft­ermiddagen­s slutceremo­ni och prisutdeln­ing. Vid lunchtid packar de upp medaljer i långa banor samtidigt som gänget i caféet intill börjar få det stressigt.

– Det är ganska mycket att göra nu. Det går åt mycket toast, kaffe och läsk, berättar Emilia Darwall Siitari som hjälper till i caféet medan hennes syster spelar volleyboll i 45:e upplagan av Trekungasl­aget.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Majorna Spindel mötte Kungälvs VBK Blå och sten, sax, påse fick avgöra vem som börjar serva.
BILD: LINUS OLSSON Majorna Spindel mötte Kungälvs VBK Blå och sten, sax, påse fick avgöra vem som börjar serva.
 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Emilia Darwall Siitari, längst till höger, och hennes gäng jobbade för högtryck i caféet.
BILD: ANNA HEDLUND Emilia Darwall Siitari, längst till höger, och hennes gäng jobbade för högtryck i caféet.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? En spelare från Majorna Spindel brakar in i bänk vid sidan av planen efter en hård satsning.
BILD: LINUS OLSSON En spelare från Majorna Spindel brakar in i bänk vid sidan av planen efter en hård satsning.
 ?? ?? Fullt fokus på bollen.
Fullt fokus på bollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden