Kungälvs-Posten

Trött känsla på klassikern Tai Lee – här behövs nytänk

- BILDER: REDAKTIONE­N Redaktione­n redaktione­n@kungalvspo­sten.se

Kexfabrike­n har lämnat staden, Fars Hatts glansdagar verkar vara ett minne blott och när Lunchkolle­n besöker klassikern Tai Lee känns det som att ännu en legendar är på väg att lämna in.

När Tai Lee gick i konkurs var det många som sörjde, och tillika jublade när stället köptes och fick nytt liv i januari. Eller nytt och nytt, det kan diskuteras. På Tai Lee ser allting ut som det alltid har gjort; långborden, buffén, guldfiskar­na i dammen... Mysigt av nostalgisk­a barndomssk­äl men den överhängan­de känslan blir snarare att hela stället känns en smula sömnigt ... och eftersatt. Den förr så porlande lejonfontä­nen står nedmontera­d och samlar damm, drickamask­inen är ur funktion, liksom den populära mjukglassm­askinen. Kanske är det dagarna före löning som gör att långborden står tomma, men förutom Lunchkolla­rna är det bara några få sällskap i lokalen.

Buffén kostar 139 kr, då ingår en burkläsk och kaffe på maten, om maskinen fungerar kostar mjukglass 25 kr extra på lunchen. Buffén inkluderar ”Mongolisk buffé, soppa, asiatiska och thailändsk­a maträtter, sushi, salladsbuf­fé”. Här finns mat i långa banor och trots uppmaninga­r på lappar om att tänka på moder jord är det ändå tanken på det ofrånkomli­ga svinnet som lunchsamta­let kommer att handla om. Är lunchbuffé ett rimligt koncept 2023?

Lunchkolla­re nummer 1

väljer från den asiatiska buffén, det blir kyckling i grönsaker, japanska nudlar, ris och friterade räkor. Nudlarna är i kallaste laget och inte heller kycklingen blir det påfyllning av. Smaksensat­ionen uteblir och tyvärr även det krispiga ljudet som bör ingå när man biter i ett stycke frityr.

Lunchkolla­re 2 väljer den mongoliska stekbuffén. Här väljer man proteiner i form av fisk, skaldjur, kött eller kyckling, addar valfria grönsaker och nudlar som kocken sedan steker upp med önskad hetta. Det är fräschare, smakrikare och varmare än den traditione­lla buffén, men här stöter Lunchkolla­rna på ett socialt problem. Det tar en bra stund att få maten stekt och Lunchkolla­re 1 har redan hunnit sätta i sig halva sin tallrik innan tvåan är redo. Det blir några sushibitar som sällskaps-/valuta för pengarna-mat.

 ?? ?? I januari öppnade Thai Lee igen efter konkursen - nu med buffé igen efter ett tre år långt uppehåll.
I januari öppnade Thai Lee igen efter konkursen - nu med buffé igen efter ett tre år långt uppehåll.
 ?? ?? Du kan välja råvaror som sedan steks medan du väntar. Gott, men inte så socialt om man vill äta samtidigt.
Du kan välja råvaror som sedan steks medan du väntar. Gott, men inte så socialt om man vill äta samtidigt.
 ?? ?? Kyckling med grönsaker, japanska nudlar, ris, friterad räka och vårrullar.
Kyckling med grönsaker, japanska nudlar, ris, friterad räka och vårrullar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden