Kungälvs-Posten

Paus i planerna för Magnolias kvarter

- Kristian Johansson kristian.johansson@ kungalvspo­sten.se

Kungälv: Det går trögt för de planerade nya kvarteren på Kongahälla. Kommunens samarbete med Magnolia, som ska bygga 16-våningshus, har pausats, och där JM ska bygga 14-våningshus blir det bänkar och utegym i väntan på nytt bygglov och försäljnin­g.

Magnolias planerade kvarter på Kongahälla skulle ligga tätt intill Ica Maxi och ta en del av nuvarande parkering.

Det är väldigt svårt med dialogen med kommunen.

Niklas Ohldin

regionchef på Magnolia

2021 vann Magnolia Fastighets­utveckling AB en markanvisn­ingstävlin­g om att få bygga kvarter 7 på Kongahälla. Det är kvarteret som kommer att ligga tätt inpå Ica Maxi. Det vinnande bidraget bestod av tre huskroppar på fem, nio och 16 våningar. Sammanlagt skulle det bli cirka 170 lägenheter. Ett arbete med att ta fram en detaljplan pågår. Men kommunen och fastighets­bolaget har en pågående rättstvist angående det kvarter i Liljedal som det var meningen att Magnolia också skulle bygga, och nu verkar även kvarteret på Kongahälla ha dragits in i konflikten.

– Magnolia har valt att pausa samarbetet på grund av konflikten kring kvarteret på Liljedal. Det är en paus än så länge. De har inte sagt något definitivt. De har tills året ut 2024 på sig att lämna in bygglov för kvarteret på Kongahälla, säger Amela Keserovic, projektled­are på kommunen.

Vad innebär det för arbetet med detaljplan­en?

– Vi kommer att göra klart detaljplan­en oavsett vad det kommer att bli för exploatör. Det jobbet fortsätter. Om inte Magnolia vill bygga kan man göra en ny markanvisn­ingstävlin­g, så får någon annan ta över.

Hur långt har ni kommit med detaljplan­en?

– Den ska ut på samråd till våren.

Magnolias regionchef Niklas

Ohldin håller inte riktigt med om att det är de som har pausat samarbetet.

– Det är inte bara vi som ska bestämma oss, det är kommunen med. Vi är två parter om detta. Det är tråkigt att vi inte kan komma överens, säger han.

Har ni pausat samarbetet?

– Vi har inte pausat det, de kan ha tolkat det så bara. Vill ni genomföra projektet?

– Vi vill genomföra den här byggnation­en och även den på Liljedal, men det är väldigt svårt med dialogen med kommunen, säger Niklas Ohldin.

Även det kvarter som JM ska bygga, det som ligger närmast minigolfen, står still tills vidare. JM har en gång påbörjat försäljnin­g av lägenheter­na, men fick avbryta när marknaden vek.

– JM gör just nu en omprojekte­ring för att möta nya krav. Tanken är att de ska ha nytt bygglov inskickat till våren. Får de sålt tillräckli­gt hoppas de kunna börja bygga i slutet av 2024, säger Amela Keserovic.

Under tiden kommer

kommunen att sätta upp bänkar och ett utegym på den öde tomten. Men varken utegym eller bänkar är permanenta utan kan flyttas när JM vill börja bygga.

– Det ska vara träningsma­skiner i parken mellan kvarteren i Kongahälla när det är färdigt, så de kan flyttas dit istället, säger Amela Keserovic.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden