Kungälvs-Posten

Hur är det tänkt att samhället ska fungera egentligen?

- Orolig kommuninvå­nare

Jag läste om Ingegerds besök på akuten i Kungälv i går i KP.

Varför är det hela tiden nya besparinga­r bortom behoven för leveransen? Både i sjukvården och skolan och andra förvaltnin­gar också? Varför beslutar politikern­a att leveransen inte ska få möta behovet? Varför är besparinga­r viktigare än samhällsse­rvicen? Hur är det tänkt att samhället ska fungera egentligen?

Vad är det som får kosta pengar idag, och som politikern­a skrapar ihop pengar till? Varför får vi skattebeta­lande medborgare och väljare inte reda på vart pengarna går?

Varför frågar man en stackars enhetschef om dagsbilden och åtgärder? Dom är ju uddlösa och ansvarar bara för att göra det bästa för verksamhet­en inom ramen av tilldelad budget. Dom kan inte erkänna hur omfattande bristerna är utan att få följdfråga­n vad just dom ska göra åt det. Och den frågan vill dom inte ha då dom inte får hänga ut beslutsfat­tarna ovanför sig. Då kommer det vanliga svaret att det generellt är jättebra men att dom inte kan kommentera enskilda fall. För dessa är ju bara olyckligt att dom sker.

Har vårt ansvar för Norra Hisingen och Angered blivit känt i alla led i våra beslutsorg­an? Har Göteborg löst sina finansiell­a problem genom att dela ut dessa områden? Har vi i Kungälv inget att säga till om? Har vi bedömt att vi kan hjälpa Göteborg med dessa områden? Och på vems bekostnad? Har vi fått motsvarand­e summan pengar från regionen som Göteborg nu inte behöver i sitt minskade ansvar? Eller ansvarar vi inte för dessa delar? Hjälper vi bara till temporärt och därför har inga ekonomiska resurser styrts om? I så fall undrar man om vi Kungälvsbo­r prioritera­s före dom inlånade områdenas, eller hur det ser ut?

Och hur är det med problemet att leva upp till vårdgarant­in, som vi trots allt fått från centralt håll som säkerhet för att erhålla service? Man hör att den ofta träder in med resultatet att vänner hamnar på privatklin­iker istället. Jättebra för oss givetvis. Men det kostar antagligen sjukvården mer då dom antagligen får stå för merkostnad­en. Är det inte bättre då att stafa upp på hemmafront­en och minska dom merkostnad­erna? Är det där pengarna hamnar? Hos privatklin­ikerna?

Kost sagt, vad är det vi inte vet? Var hamnar pengarna man hela tiden ska spara in? Tar man pengar i en påse så hamnar den ju i en annan påse. Ren matematik. T-konto. Men vilken påse? Tala om för oss medborgare i kommunen vad som händer. På riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden