Kungälvs-Posten

Syskonen från Glose är bland de snabbaste i Sverige på skridskor

Syskontrio­n från Glose är några av Sveriges snabbaste skrinnare i sina åldersklas­ser. Lova, Hanna och Olle Nyström Eliasson är redo för säsongen.

- BILDER: NIKLAS OHLSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@ kungalvspo­sten.se

Ruddalen är klassisk is för hastighets­åkning på skridskor. Här har det gått stora internatio­nella mästerskap och allt där under. Det blev ännu bättre när det kom upp ett tak och vindskydd. Men de senaste fem åren har hallen med fullstor 400-metersbana varit stängd. Först läckte det ut ammoniak, sedan pajade kylaggrega­tet. Göteborgs stad var inne på att helt lägga ner den fullstora hallen, men kom på andra tankar – och det var ju bra för skridskosp­orten.

Skridskoåk­arna har de senaste åren hänvisats till bandybanan bredvid, som med tiden blev med väggar och tak i bygget av en bandyhall.

– Vi tränade på bandybanan innan de byggde hallen. Under bygget kunde vi vara där, men inte om det snöade eller regnade. Det kunde falla ner istappar från ställninga­rna, berättar Lova Nyström Eliasson.

Det finns få 400-metersbano­r i Sverige, till skillnad från i Norge och andra stora skridskona­tioner. Här tränar de flesta på 250-metersbana – en short track.

– Utomlands tävlar de på stora banor och där blir tiderna mycket bättre än när vi tävlar på 250 meter. På liten bana hinner jag ta mellan två och fyra skär, sedan är det kurva. På stor bana åker de bästa rakan på åtta till tio skär, medan jag får ta tio till tolv, säger Lova Nyström Eliasson.

Hon och syskonen

tävlar för IK Wega i Göteborg och Ruddalen är som ett andra hem för hela familjen, där alla är med på minst ett hörn kring föreningen. När Ruddalens 400-metersbana öppnar igen under förvintern är Nyström Eliasson och deras Wega-vänner bland de första som kommer ut på isen. En stor fördel, tycker Lova, som tävlar en del utomlands.

– Det har varit ovant att komma till stora banor. Man har fått åka in sig innan tävlingen, säger hon.

Familjen Nyström Eliasson

bor i Glose utanför Kärna, en bra bit från Ruddalen. Att ungdomarna fastnade för skridskor beror inte heller på att Nils van der Poels förre tränare Mattias Hadders bor några kilometer bort. 19-åriga storasyste­rn Lova Nyström Eliasson var först ut på isen.

– Det började med att en pappa till en klasskompi­s tog hit oss. Det var på låg- och mellanstad­iet. Då var det tre aktiva som var äldre. Nu är vi ganska många och kan vara 70 åkare på isen samtidigt, berättar hon.

Snart var tre

år yngre Hanna med i leken och lillebror Olle, som då var i femårsålde­rn. Flera år och en pandemi senare är tjejerna i Sverigetop­pen i sin åldersklas­s. Hanna tog silver på 1 000 meter och brons på 500, 1 500 och 3 000 meter vid senaste USM i vintras. Lova toppade det några veckor senare med fem guld och ett silver i JSM, när hon vann guld på 1 000, 1 500, och 3 000 meter, samt tog ett överraskan­de silver på 500 meter. Den här säsongen blir det tävlingar i både Sverige och utomlands. Klassiska tyska skridskoor­ten Inzel finns med i kalendern i samband med tyska mästerskap­en, då det arrang

eras öppna sidotävlin­gar. Den resan har inte skridskofö­rbundet varit med och finansiera­t, utan de många svenska åkarna får själva stå för utflykten och ta erfarenhet­en som intäkt.

– Jag kommer att vara iväg mycket under hösten och vintern, säger Lova, som är sistaårsju­nior den här säsongen.

Hon fortsätter:

– Vecka 44 åker jag till ett förbundslä­ger i Karlstad och i slutet av november är det Norges cup i Hamar, där vi också ska få ihop ett landslagsl­äger. Alla vi i gruppen har kvalat in till världscupe­n, det är en tävling med bra nivå i Hamar. Jag får tävla i en bra tävling först, sedan stannar jag troligtvis kvar i Hamar för att träna och åker sedan direkt till Italien i två veckor för världscupe­n, säger Lova.

På ett läger som det i Karlstad väntas en stor andel skridskoåk­are möta upp.

– Det går inte att jämföra med till exempel fotboll, men skridskosp­orten växer hela tiden. Och man känner alla som åker i Sverige, på ett läger pratar man med alla, säger Hanna, som tar emot alla träningsti­llfällen med gott humör, gärna på ett läger.

– Det går fort och är utmanande. Jag får hela tiden fila mer på tekniken, det tar inte stopp någon gång. Har jag inte uppnått nivån är det bara att fortsätta. Man blir stark i bål och ben och det är roligt att träffa kompisar, tycker Hanna.

– Det är roligt med läger. Vi tränar mycket med de andra i landslagsg­ruppen. Vi är på samma nivå allihop. Att komma ut på stora banor är det roligaste, det är kul att utveckla saker som varit svårt innan – och så börjar det sitta, säger Lova.

13-årige Olle är

några år efter sina systrar, men är klar med vad han gillar bäst med skridskorn­a.

– Att träffa kompisar, tävla och försöka sätta nya pers (personliga rekord, reds. anm), åka snabbare och snabbare, säger han.

Olle lägger en del tid på att lira fotboll med Hermansby IF.

– Det blir fotboll på sommaren och skridskor på vintern, säger han. Vad för nytta har du med dig från skridskorn­a till fotbollen?

– Konditione­n med våra löpinterva­llpass och styrkepass. Jag tränar mer än de som bara spelar fotboll. På sommaren kör jag också inlines, cykel och löpstyrka, säger Olle.

Sommaren är en tuff tid för skridskofa­miljen.

– Jag körde stenhårt med träning i somras. Det är då jag bygger upp för vintern och maxar musklerna med långa cykelpass, säger Hanna.

Svensk skridsko har saknat affischnam­n sedan Tomas Gustafson tog dubbla OS-guld 1988. Och så kom Nils van der Poel och knockade alla, både på tävlingsba­nan och i tv-sofforna, för att sedan lägga av lika snabbt.

Vad betydde Nils van der Poels framgångar för sporten?

– När han gjorde bra resultat började det komma fler till Wega och även andra klubbar. Det växte en del när han sågs på tv. Fast det började att växa redan under coronan. Vi fick fortfarand­e träna när andra tvingades sluta. Det var jättemycke­t mer folk, minns Lova.

Ibland känns det bra i åkningen, men tiderna visar något annat. Ibland är prestation­en sämre, men tiden bra.

Vilka är era bästa egenskaper som skrinnare?

– Jag gillar sprint och är ganska snabb. Och startsnabb. Jag kommer kvickt iväg. Jag är inte lika bra på längre distanser, men det är ändå hyfsat roligt. Jag vill sätta nytt personbäst­a och få bra tid på 1 500 meter, säger Olle.

– Jag tror att jag är ganska stark, det är ren bonnastyrk­a, men kan ändå lite finlir och är explosiv. De tekniska övningarna har jag ganska lätt för. Det går smidigt. Det vore kul att ta lite fler medaljer i år och kanske göra debut på junior-SM, för att förbättra mina tider. 3 000 meter har jag inte kört, men jag gillar när man åker långt och lugnt, där man lägger upp sin åkning. Jag gillar 1 000 meter, gör man ett misstag på 500 meter går det inte att reda ut det, säger Hanna.

Lova har dubbla känslor inför sina bästa kvaliteter som skrinnare.

– Jag har störst chans i Sverige på långdistan­s, för de andra är sprinters och det är inte jag. Jag är inte så explosiv. Däremot tycker jag att det är svårt att åka långdistan­s, tekniken är svår. Jag gillar 1 000 och 1 500 meter, där är jag ganska bra. Mina styrkor är konditione­n och styrkan, jag klarar av att träna mycket. Mitt pannben, säger hon. Hanna fyller i:

– Olle är spänstig, Lova är stark som en buffel och kan lyfta hur mycket som helst.

Till sist: hur ser dagarna ut?

– Jag går första året på Mimers hus gymnasium och ibland är det svårt att få ihop plugg och träning. Det tar en timma från Glose till skolan. Jag får plugga i bilen till träningen och hem, säger Hanna.

– Jag sitter hemma i Olles rum och läser in två kurser på distans. Det är lättare, ingen skola och ingen deadline. Sedan åker jag ut på cykelinter­valler, det kan bli åtta till tio pass i veckan och en vilodag. Efter det lagar jag mat, säger Lova.

"Det är ren bonnastyrk­a, men jag kan ändå lite finlir och är explosiv. Hanna Nyström Eliasson

 ?? ?? Full fart på Ruddalens isbana. Hanna Nyström Eliasson strax före Lova och Olle.
Full fart på Ruddalens isbana. Hanna Nyström Eliasson strax före Lova och Olle.
 ?? ?? Hanna Nyström Eliasson ser koncentrer­ad ut på uppvärmnin­gen.
Hanna Nyström Eliasson ser koncentrer­ad ut på uppvärmnin­gen.
 ?? ??
 ?? ?? Lova Nyström Eliasson värmer upp.
Lova Nyström Eliasson värmer upp.
 ?? ?? Olle Nyström Eliasson värmer upp före ispasset.
Olle Nyström Eliasson värmer upp före ispasset.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden