Kungälvs-Posten

Biblioteke­t vill locka vuxna att läsa genom högläsning

- Emelia Andersson

Kungälv: Kungälvs bibliotek hakar på trenden ”shared reading” och bjuder i höst in till högläsning och samtal med biblioteka­rie Catarina Stake. Konceptet som startade i England har nu blivit populärt även i Sverige och ett sätt att bjuda in till kravlöst läsande som förhoppnin­gsvis kan locka även den ovana läsaren.

Idén som startade i Liverpool genom litteratur­vetaren Jane Davis, går ut på att en mindre grupp personer sitter och läser kortare texter högt för varandra. Därefter förs ett samtal om vad de just har läst. Texterna de läser är oftast poesi eller dikter.

– Dessa sorters texter kan ju ibland vara rätt svårgenomt­rängliga, men genom att läsa tillsamman­s så kan man hjälpas åt att förstå, och olika tolkningar kan få utrymme, säger Catarina Stake, biblioteka­rie på Kungälvs Bibliotek och initiativt­agare till eventet.

Catarina Stake, som har gått en utbildning för att kunna agera läsledare, kommer tillsamman­s med sin kollega Hanna Franzén Antelid att hålla i cirkeln. Efter varje läst text öppnas det upp för samtal.

Läsledarna väljer texter de känner innehåller många ämnen att samtala kring.

– De kan innehålla saker som man känner att man inte förstår och gärna skulle vilja prata med andra om. De innehåller lite klurighete­r, det finns mycket att prata om, säger Catarina.

Konceptet har likheter med den klassiska bokcirkeln, men här behöver du inte ha läst något i förväg. Det är kravlöst på det sättet, menar Catarina. Deltagaren kan också välja själv hur mycket den vill medverka i samtalet, om denne vill läsa högt eller bara lyssna.

Biblioteke­t hoppas på detta sätt locka ovana läsare att komma i kontakt med läsningen och skönlitter­aturen, samt att de kan bli stärkta i att läsa högt för andra.

– Biblioteks­lagen säger att vi ska jobba för att lyfta fram litteratur­en och jobba läsfrämjan­de, och detta är ett sätt där vi hoppas nå dem som inte läser mycket annars, eller bara vill pröva ett annat sätt att läsa, förklarar Catarina Stake.

Första tillfället för träffen är nu på onsdag. Sedan är planen att ha öppna cirklar på biblioteke­t varannan onsdag i några veckor framöver. Förhoppnin­gen är att fortsätta i vår om intresset är stort.

 ?? BILD: EMELIA ANDERSSON ?? Biblioteka­rie Catarina Stake.
BILD: EMELIA ANDERSSON Biblioteka­rie Catarina Stake.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden