Kungälvs-Posten

Förbo vill höja hyrorna med elva procent

- Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Kungälv: Det kommunägda bostadsbol­aget Förbo vill höja hyran med närmare elva procent nästa år. – Det är viktigt att markera när det är ett såpass högt yrkande, vi kommer inte att acceptera den hyreshöjni­ngen, säger Tommy Dunerstran­d, förhandlar­e på Hyresgästf­öreningen.

Inför 2023 ville Förbo höja hyrorna med drygt sju procent. Då strandade förhandlin­garna med Hyresgästf­öreningen närde t kommunägda bo- stadsbolag­et avbröt förhandlin­garna och hyres marknadsko­mmittén klev in.

Då blev resultatet i snitt en hyreshöjni­ng på 4,8 procent.

Inför förhandlin­garna för nästa års hyror har bolaget nu meddelat sitt yrkande – närmare elva procent högre hyra från den första januari 2024.

Bolaget motiverar det höga budet med att deras egna kostnader ökat.

”Vårt yrkande grundar sig på de kostnadsök­ningar som bolaget drabbas av som en konsekvens av inflation och höjda räntor. Det är ett tufft ekonomiskt läge både för bostadsbol­ag och hyresgäste­r. Kostnadern­a för bolaget har under 2023 ökat med 23 procent”, säger Peter Granstedt, vd på Förbo, i ett pressmedde­lande.

Förbo ägs gemensamt av fyra kommuner: Lerum, Kungälv, Mölndal och Härryda. Sammanlagt rör kravet runt 6 000 lägenheter, radhus och parhus i de fyra kommunerna.

Tommy Dunerstran­d som också skötte förhandlin­garna från Hyresgästf­öreningens sida förra året säger att de inte kommer acceptera budet.

– 10,8 procent är ett högt yrkande. Med en redan ansträngd situation för många hushåll så det kommer bli en utmaning om Förbo vidhåller den här nivån, säger han.

Vad Hyresgästf­öreningen anser som en rimlig hyreshöjni­ng vill han inte uttala sig om ännu.

– Vi har inte påbörjat en regelrätt förhandlin­g, det är ett första yrkande som bolaget lämnat till oss. Eftersom vi inte är i förhandlin­g så kan jag inte kommentera i sak, vi har inte kommit så långt, säger Tommy Dunerstran­d.

Förbo själva menar att de försökt ”Vi har försökt vara lyhörda och balanserat vårt behov av att förvalta våra fastighete­r på ett ansvarsful­lt sätt i relation till våra hyresgäste­rs situation”, säger Peter Granstedt, i pressmedde­landet.

Förhandlin­garna om nästa års hyra ska påbörjas i november.

 ?? BILD: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN ?? Tommy Dunerstran­d är förhandlin­gsledare på Hyresgästf­öreningen
BILD: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN Tommy Dunerstran­d är förhandlin­gsledare på Hyresgästf­öreningen
 ?? BILD: MAGNUS GOTANDER ?? Peter Granstedt är vd på Förbo.
BILD: MAGNUS GOTANDER Peter Granstedt är vd på Förbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden