Kungälvs-Posten

Kollegorna larmade polis – man åtalas för grovt rattfyller­i

Kungälv: Flera av hans kollegor erbjöd sig att köra hem en man som nu åtalas för grovt rattfyller­i. Provsvar visade att han hade 2,24 promille alkohol i blodet, men mannen nekar till brott.

- Elin Karlström elin.karlstrom@kungalvspo­sten.se

En dag i början av augusti ringde anställda på ett företag utanför centrala Kungälv till polisen för att larma om en kollega. Mannen, som är 50-årsåldern, hade åkt till sin arbetsplat­s trots att han var ledig och väl där noterade hans kollegor att han luktade väldigt starkt av alkohol.

Mannen hade kört till jobbet då han var väldigt ledsen och ville prata med någon. När mannen sedan var på väg att lämna arbetsplat­sen försökte kollegorna att hindra honom från att köra då de på grund av lukten av alkohol misstänkte att han var berusad. I polisförhö­r berättar också en av kollegorna att han sett att det stod både öppnade och oöppnade burkar öl i mannens bil.

Flera av kollegorna erbjöd sig att köra mannen hem, men mannen hade redan hunnit sätta sig i bilen och köra ut från parkeringe­n, och kollegorna fick därför stå framför den för att hindra honom från att köra.

Till slut gick mannen med på att få skjuts hem och en av kollegorna erbjöd sig att parkera bilen åt honom. Mannen svarade att han kunde parkera själv och började ratta tillbaka mot parkeringe­n, men han stod fortfarand­e stilla.

”Man ser att han sitter och tänker och sen lägger han i drive och gasar istället. Jag öppnade dörren när han började ratta åt andra hållet och börjar springa med bilen när han började köra. Jag fick släppa taget och han körde iväg”, säger en av kollegorna i förhör.

Kollegorna larmade polisen som då åkte hem till mannen, som har ungefär 20 minuter med bil från sin arbetsplat­s till sitt hem. Mannen fick då följa med till Kungälvs sjukhus för att lämna blod- och urinprov och provsvaren visade senare att han hade 2,24 promille alkohol i blodet.

Mannen erkänner att han drack när han körde men nekar till brott. Han hävdar att han började dricka först när han körde hem och sedan drack mer hemma. Att han luktade starkt av alkohol förklarade han med att han hade druckit mycket de senaste dagarna.

Mannen åtalas nu för grovt rattfyller­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden