Kungälvs-Posten

Dags att majoritete­n slutar trixa med siffror

- Michael Karlsson (L) Eva Qvistgaard (L) Elisabeth Mattsson (L)

Att använda ”alla pengarna vi har” är nödvändigt i det ekonomiska läge vi befinner oss och att sänka kravet på överskott är rätt beslut.

Vi måste dock vara ärliga – att tillföra 100 miljoner till skolan i budgeten låter imponerand­e vid första anblick, men i realiteten är detta endast en justering för inflation och fler elever. Det innebär inte faktiska förbättrin­gar i verksamhet­en, som pressats hårt sedan majoritete­ns nedskärnin­gar 2019. Det tycks finnas planer för allt utom för medarbetar­na – vår viktigaste resurs! Var är planerna för att säkerställ­a att duktig personal stannar och utvecklas i våra skolor? Var är planen för hur vi lyckas anställa rätt kompetens i våra skolor?

Majoritete­n skriver att samma förutsättn­ingar i skolan måste garanteras hela tiden – men vi som ser problemen i Kungälvs skolor kan inte undgå att tänka på vad en klok man en gång sade – att försöka samma sak igen och förvänta sig ett annat utfall är definition­en av galenskap. Vi tror att just förutsättn­ingarna behöver ändras - där vi börjar titta på resultaten från de undersökni­ngar som gjorts i skolorna istället för de svar vi önskar oss.

Vi kan inte annat än undra om majoritete­n tar lite väl lätt på budget och ekonomi när man samma dag som man fattar beslut på budget för 2024 säger i tidningen att man inte tror på sin egen budget. Lika lättvindig­t som när man veckan innan ville fatta beslut utan att veta budgetens innehåll.

Majoritete­n skriver att all fokus är på välfärden i lågkonjunk­turen, det var det inte åren innan och därför är vår personal pressad till bristnings­gränsen av tidigare års nedskärnin­gar och uteblivna satsningar.

Vi liberaler inser hur man 2024 ska prioritera rätt saker med de pengar som finns utifrån den data om hur våra skolor mår. Vi önskar att M och S vaknar och gör detsamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden