Kungälvs-Posten

Vi planerar för framtiden ur ett längre perspektiv

- BILD: KRISTIAN JOHANSSON Jonas Andersson (S) Britta Malmberg Ohlsson (M) Erik Martinsson (MP)

Nu är kommunens budget för 2024 antagen. I ett tufft ekonomiskt läge med hög inflation och stor osäkerhet blickar vi framåt för att fortsatt ge en god service till kommuninvå­narna. I Kungälv kan vi, tack vare en god hushållnin­g och att vi under de goda åren kunnat amortera en del av våra lån, fortsätta investera i välfärden.

Flera stora skolinvest­eringar ligger i startgropa­rna, så som Munkegärde-, Sandbacka- och Diserödsko­lan. Här bygger vi både om och till för fler elever, för en modern pedagogik samt för trygghet och studiero. Vi planerar också för ökad skolkapaci­tet för att på sikt kunna möta vår växande kommuns behov.

I budgeten 2024 har vi särskilt fokus på klimatanpa­ssning och omställnin­g för en hållbar framtid. Det nya målet lyder ”Kommunens användning av fossila bränslen ska minska, där målet är att vara fossilfrit­t 2030”. Tillsamman­s behöver vi öka takten i omställnin­gen mot ett fossilfrit­t Kungälv bland annat genom utbyggd laddinfras­truktur.

Vi skärper också målet gällande kommunens robusthet och samhällsfu­nktionerna­s förmåga att klara kriser. Behovet av detta blev vi påminda om den här sommaren med inledande torka, stora mängder regn och ett stort skred i vår grannkommu­n. Detta illustrera­r också vikten av robusta samhällsfu­nktioner och hållbart byggande.

Detta är ett axplock ur budgeten, som innehåller allt från stora satsningar på utbyggnad av vatten och avlopp i hela kommunen till strandstäd­ning och statusmätn­ing av växtplankt­on.

En kommun har många och omfattande åtaganden och då gäller det för politiken att prioritera rätt. Vi hoppas och tror att detaljplan­en för vårt kommande arenaområd­e vid Yttern vinner laga kraft inom kort. Då kan vi börja skapa ett samlat område för idrott och fritid och ersätta gamla och opraktiska lokaler. Detta till glädje för föreningsl­ivet, barn, ungdomar och andra kommuninvå­nare som precis som vi längtar efter ett modernt idrottscen­trum.

Politiken planerar för framtiden ur ett längre perspektiv och har sedan innevarand­e mandatperi­ods början startat arbetet med en ny Översiktsp­lan med utblick mot 2050.

Du är välkommen på ”Öppet hus” den 16 november i stadshuset för att få ta del av hur arbetet läggs upp och hur du som medborgare kan komma med dina tankar in i processen.

 ?? ?? I budgeten 2024 har vi särskilt fokus på klimatanpa­ssning och omställnin­g för en hållbar framtid, skriver företrädar­e för den politiska majoritete­n i Kungälv.
I budgeten 2024 har vi särskilt fokus på klimatanpa­ssning och omställnin­g för en hållbar framtid, skriver företrädar­e för den politiska majoritete­n i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden