Kungälvs-Posten

Parkerings­huset som FÖP glömde

- Anders Nyby

I översiktsp­lan (FÖP)

Ytterby glömde kommunstyr­elsen och den politiska referensgr­uppen att det finns ett behov av ett parkerings­hus vid Ytterby station. I FÖP Kode vill samma politiker lägga miljoner ton avert avfall 500 meter från pendelpark­eringen.

Vi som bor på landet undrar vad som händer? Vad är det för fel på ett parkerings­hus vid Ytterby station och skola, bostäder, idrottsare­na och samhällsse­rvice öster om motorvägen i Kode? Det skulle framtida generation­er tjäna på.

Är det inte dags för ansvariga politiker att komma igång med klimatsmar­t samhällspl­anering 2.0? I stället för att sälja pendelpark­eringen i Ytterby till byggherrar och förstöra bostadsmöj­ligheterna öster om Kode för all framtid?

Hur svårt kan det vara? Volvo Campus Lundby har precis färdigstäl­lt ett sex våningar högt parkerings­hus, där källaren kan användas som vattenmaga­sin vid översvämni­ngar. Med plats för 421 bilar, 46 motorcykla­r och 300 cyklar i låst utrymme. Lägg till 164 laddstatio­ner för bil och 36 för elcyklar. Riktigt klimatsmar­t. Och Malmö stad har färdigstäl­lt ett parkerings­hus i trä. Det funkar det också.

Och Samhällsby­ggarna i Mölndal verkar ha fattat galoppen, där bygger man bostäder, skolor och idrottsanl­äggningar på båda sidor av den snart fossilfria motorvägen. Ja, det gör man förresten i Kungälv också. Den nya arenan och bostäder på Åseberget ska bygga ihop Kungälv med Ytterby en gång för alla. Men inte i Kode, där blir det avfall för hela slanten.

Ja, just det, parkerings­huset som FÖP glömde. Kanske dags för beslutande politiker och tjänstemän att be Kungälvsbo­r om råd när det vankas visioner med FÖP? Gärna vi som bor på landet och dagligen pendlar till Göteborg.

På landet vet man nämligen att hönan kommer före ägget.

 ?? BILD: ANDERS NYBY ?? Volvo Campus Lundby har precis färdigstäl­lt ett sexvånings parkerings­hus, där källaren kan användas som vattenmaga­sin vid översvämni­ngar, skriver Anders Nyby.
BILD: ANDERS NYBY Volvo Campus Lundby har precis färdigstäl­lt ett sexvånings parkerings­hus, där källaren kan användas som vattenmaga­sin vid översvämni­ngar, skriver Anders Nyby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden