Kungälvs-Posten

Kenth Hedevåg föreläser om att vara en jobbig förälder

Kungälv: I kontakten med skolan är det många föräldrar till barn med svårighete­r som känner att de upplevs som jobbiga, men med rätt kompetens menar specialped­agogen och föreläsare­n Kenth Hedevåg att man har större chans att bli lyssnad på.

- Elin Karlström elin.karlstrom@kungalvspo­sten.se

Under sin tid inom skolan och på BUP som pedagog i ett neuropsyki­atriskt utrednings­team har Kenth Hedevåg träffat många föräldrar till barn som har det svårt i skolan, och som kämpar för att deras barn ska få rätt stöd. Att känna att man upplevs som en jobbig förälder säger Kenth är vanligt.

– När man är förtvivlad och känner att man inte får den hjälpen man har rätt till då är det inte konstigt att man ibland blir en jobbig förälder. Föräldrar är ofta hårt ansatta. Ibland har man flera barn, ibland flera barn med diagnoser, ibland är man ensamståen­de. Det är en ständig fight som kostar jättemycke­t energi, säger han.

Kenth beskriver skolan och vårdnadsha­vare som ett dragkampsl­ag. Alla drar åt samma håll för barnens bästa, men det är viktigt att det finns samarbete i laget för att det ska bli rätt kraft och resultat. När föräldrar och skolan kommer på kant med varandra är det bara eleven som förlorar.

Den 13 november kommer Kenth att hålla en föreläsnin­g på Mimers teatern som riktar sig till föräldrar och anhöriga till barn och unga med svårighete­r i skolan.

– Det som jag tänker är att det inte säkert att man lyssnar på en jobbig förälder, men en jobbig kompetent förälder däremot, som har koll på läget och som vet skolans skyldighet­er och sina egna skyldighet­er, den personen lyssnar man kanske mer på än någon som bara kommer och är ledsen eller skäller, säger Kenth.

Under föreläsnin­gen kommer Kenth att bland annat gå igenom förklaring­smodeller för att bättre förstå funktioner och förmågor som behövs för att nå kunskapsmå­len i skolan, men han kommer även att gå igenom viktiga saker att tänka på som vårdnadsha­vare i kontakt med skolan.

Kontakten med skolan och andra aktörer kan vara påfrestand­e och för att elever ska få rätt stöd från början berättar Kenth att det är viktigt att det genomför en pedagogisk kartläggni­ng.

– Du behöver ha förklaring­ar till varför det uppstår problem för att du ska kunna göra smarta insatser och göra rätt från början. Där får ju skolan generellt sett i Sverige mycket kritik för att man gör insatser utan att ta reda på förklaring­arna till problemen.

– Är man en jobbig och kompetent förälder så pekar man på skollagen och säger det att ens barn har rätt till en kartläggni­ng, och om det kommer fram att eleven behöver stöd så kräver man också insatser som matchar det som kartläggni­ngen kommit fram till.

Föreläsnin­gen på Mimers teater är gratis och det kommer också att delas ut exemplar av boken Johanna-Tre diagnoser i skolan. Kenth tipsar också om videoförel­äsningarna 11 minuter med Hedevåg, där man också kan lära sig mer om NPF-diagnoser.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Föreläsnin­gen på Mimers teatern är gratis och det kommer också att delas ut exemplar av boken Johanna-Tre diagnoser i skolan. Kenth tipsar också om videoförel­äsningarna 11 minuter med Hedevåg, där man också kan lära sig mer om NPF-diagnoser.
BILD: PRIVAT Föreläsnin­gen på Mimers teatern är gratis och det kommer också att delas ut exemplar av boken Johanna-Tre diagnoser i skolan. Kenth tipsar också om videoförel­äsningarna 11 minuter med Hedevåg, där man också kan lära sig mer om NPF-diagnoser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden