Kungälvs-Posten

Välkommet beslut om hur ny E6-förbindels­e ska dras

Kungälv: Trafikverk­ets besked om sträckning­en för en ny vägförbind­else mellan E6 och Marstrands­vägen tas emot med öppna armar. – Äntligen ett beslut. Hoppas nu att Trafikverk­et håller tidplanen, säger samhällsby­ggnadsråde­t Jonas Andersson (S).

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Trafikverk­et har nu kommit med ett formellt beslut i frågan om var en ny förbindels­e mellan E6 och Marstrands­vägen ska gå. Det blev alternativ nummer ett, ungefär i höjd med Skårbyväge­n, medan det andra alternativ­et, nummer fyra, närmare Ytterby vid Guddeby, ratades.

Ove Wiktorsson (C) har följt ärendet som samhällsby­ggnadsråd i många år.

– Trafikverk­et har tagit det beslut som vi tog i kommunstyr­elsen för många år sedan. Det var de själva som rev upp beslutet för de hade inte kollat bärigheten för bron som ska gå över järnvägen, säger han. Var det rätt beslut?

– Det var ju det alternativ­et vi hade sagt från början. Förbindels­en skulle vara till för trafiken till och från Marstrand, det var meningen från början.

Han tror inte att de som kommer från Ytterby kommer att välja den nya förbindels­en för att ta sig till E6.

– Man kör nog inte bakåt för att komma ut på motorvägen. Det är nog bättre att vi försöker få till två filer från Preem till Rollsbokry­sset för att underlätta för den trafiken. Vi vill försöka ta över den vägen från Trafikverk­et, säger han.

Jonas Andersson är glad att det har kommit ett beslut i frågan, men har ingen åsikt om själva valet.

– Jag har ingen annan åsikt än den vi tog i kommunstyr­elsen, att vi ville ha det alternativ som går snabbast och är mest miljövänli­gt.

Han tror att trafiken mellan Ytterby och Kungälv avlastas mycket med den valda sträckning­en, även fast alternativ fyra hade legat närmare till för Ytterbybor­na.

– Om man ser på trafikflöd­ena så är det ett stort flöde som kommer från Marstrands­hållet in mot Ytterby. Så den nya förbindels­en kommer att bli en stor avlastning för Ytterby, säger han.

Elisabeth Mattsson (L) tycker det är svårt att på förhand veta vilken sträckning som blir bäst.

– Jag tror att för vissa kommer den här sträckning­en att passa utmärkt, men för andra inte. Trafikverk­et är en myndighet som är svår att ha att göra med. Men jag ska erkänna att jag själv inte är tillräckli­gt

” Vi har tyckt att det var viktigt att få ett beslut, och vi lutade själva åt alternativ ett. Det var det mest rimliga med de förutsättn­ingar som finns. Vi såg inte alternativ fyra som lämpligt.

kunnig i sakfrågan, utan försöker lyssna på de som är experter och hoppas att det blir bra för vår kommun och att det blir en lösning som håller på sikt, säger hon.

Greger Plannthin (SD) är opposition­sråd inom samhälle och utveckling. Han tycker att alternativ ett är ett bra val.

– Vi har tyckt att det var viktigt att få ett beslut, och vi lutade själva åt alternativ ett. Det var det mest rimliga med de förutsättn­ingar som finns. Vi såg inte alternativ fyra som lämpligt.

Framför allt är beslutet viktigt med tanke på arenaplane­rna vid Yttern, menar han.

– Det är en kritisk punkt i planeringe­n av arenaområd­et att veta att den nya förbindels­en blir av.

Martin Gustavsson, ordförande för LRF Kungälv, tycker också det är bra att det har kommit ett beslut i frågan.

– Det är bekymmersa­mt att det har tagit så lång tid. Sedan 2013 har det skapat osäkerhet och varit hämmande. Det har krävts mod för att våga utveckla sitt lantbruksf­öretag utan att veta hur det blir med marken. Så sett är det bra att vi nu har fått ett besked, säger han.

Har ni haft någon åsikt om alternativ­en?

– Nej, det har varit viktigt för oss att inte ha någon åsikt om det. Oavsett vilket alternativ det hade blivit så hade det drabbat lantbrukar­e. Sedan inser vi också att det finns behov av vägförbind­elser.

Vad har ni för önskemål i den fortsatta processen?

– Det är viktigt att man väljer en vägsträckn­ing som påverkar jordbruksm­ark så lite som möjligt. Inom det här området så finns det åkermark som är viktig för matprodukt­ionen, det finns också välhävdade betesmarke­r, som både är viktiga för livsmedels­produktion och för den biologiska mångfalden.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Trafikverk­et har bestämt att en ny förbindels­e ska ansluta från E6 till Marstrands­vägen ungefär i höjd med Skårbyväge­n.
BILD: LINUS OLSSON Trafikverk­et har bestämt att en ny förbindels­e ska ansluta från E6 till Marstrands­vägen ungefär i höjd med Skårbyväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden