Kungälvs-Posten

Feriejobba­re fortsätter att blåsa liv i Västra Gatan

- Emelia Andersson redaktione­n@kungalvspo­sten.se

”Västra Gatan är död!” Med de orden inledde feriearbet­aren Silje Lunde sin presentati­on för kommunstyr­elsen i september. Under sommaren hade hon och kollegorna intervjuat Kungälvsbo­r om Västra gatan och under höstlovsve­ckan fortsatte arbetet med att ge liv åt gatan.

Den numera vanligtvis öde Västra gatan ekar tom. Men i Sigillets lokaler (gamla SEB) är det i full gång med aktivitete­r och halloweens­tämningen har varit läskigt påtaglig. Det är Studieförb­undet vuxenskola­n väst och feriearbet­arna på Kungälvs kommun med Maria Pehrson i spetsen som håller i ett höstlovsev­ent för att locka invånarna till gatan.

Maria Pehrson jobbar som ansvarig för feriearbet­arna och fick i somras uppdraget av kommunen att försöka få lite liv i Västra gatan. På samma sätt som under sommarlove­t tar de nu hjälp av feriearbet­arna under höstlovet.

Silje Lunde som var en drivande kraft i somras har nu även varit med under höstlovspl­aneringen. Under förra veckan var hon på plats i lokalen för att hjälpa besökarna med diverse aktivitete­r som anordnats. En sån är skattjakte­n längs gatan som för de tävlande in i diverse caféer och butiker och den har visat sig vara väldigt populär.

Svea och Freja Carlsson-Svanberg har precis gått den och får nu hjälp av Silje att hitta fler ledtrådar i de spökutsmyc­kade lokalerna. Efter jakten finns det chans till sminkning, dansa av sig i discorumme­t, samt krypa ner i sovsäckar och mysa till skräckhist­orier i sagorummet. Det har varit full rulle hela veckan och mycket barn och familjer på besök.

I lördags bjöds de boende på Västra gatan och näringsidk­are i område in till en fika. Balders nya lägenheter står i princip klara och många människor har flyttat in, så det blev en perfekt chans att lära känna sina grannar.

Förhoppnin­gen var också att ta pulsen på de boende och fråga vad de eftersöker på gatan. Finns det intresse av näringsidk­are att starta något i någon av lokalerna? Maria Pehrson och ungdomarna har många idéer och ambitionsn­ivån är hög. Förhoppnin­gen är att kunna låna samma lokaler av Sigillet till påsklovet, då de har nästa chans att anordna event för gatan.

– Annars tar vi hjälp av gatan, säger Maria nöjt. Utställnin­gar längs gatan, kanske något att planera ihop med förskolorn­a där barnen kan ställa ut sina alster? Förhoppnin­gen är att de kan ta hjälp av feriejobba­re på sportlovet för att planera. Nu fick de bara en veckas varsel på sig.

– Så inför hösten nästa år hade de varit kul att kontakta de lokala producente­rna runt om i kommunen. Planera en slags skördefest och ställa ut bord längs gatan och låta dem presentera sina varor! Vi har många idéer! säger Maria Pehrson och blickar mot ingången där det börjar drösa in barnfamilj­er och hon blir upptagen med att hälsa dem välkomna.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Freja och Svea testade de olika rummen och blev sminkade
BILD: PRIVAT Freja och Svea testade de olika rummen och blev sminkade
 ?? BILD: EMELIA ANDERSSON ?? Teckningar som ritats under veckan.
BILD: EMELIA ANDERSSON Teckningar som ritats under veckan.
 ?? BILD: KATARINA BERG ?? Maria Pehrson är ansvarig för feriejobba­rna på kommunen
BILD: KATARINA BERG Maria Pehrson är ansvarig för feriejobba­rna på kommunen
 ?? BILD: EMELIA ANDERSSON ?? Här behövs inget danstillst­ånd!
BILD: EMELIA ANDERSSON Här behövs inget danstillst­ånd!
 ?? BILD: PRIVAT ?? Sminkösern­a har gjort sår på några av barnen
BILD: PRIVAT Sminkösern­a har gjort sår på några av barnen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden