Kungälvs-Posten

Nya möjlighete­r och nya utmaningar i Ytterby

-

Pendelpark­eringen i Ytterby

har väckt stort engagemang i insändare och artiklar. I och med zonomläggn­ingen har parkeringe­n blivit mer attraktiv och planerings­förutsättn­ingarna har förändrats. Detta med i sammanhang­et kort varsel. Parkeringe­n är en del av en större helhet som vi nu arbetar med utifrån de nya förutsättn­ingarna. Förslag har kommit i några insändare om att bygga ett stort parkerings­hus, så är problemet löst. Jag är inte beredd att lägga kanske 100 miljoner av parkerings­kollektive­ts pengar på en sådan investerin­g utan att först ha värderat andra alternativ.

Vi kan konstatera

att Ytterby är den pendelpark­ering där beläggning­en är störst och den enda som är fullbelagd. En av utmaningar­na i Ytterby är att vi har en stor avgiftsfri parkering inne i en större tätort. Parkeringe­n används inte enbart av pendlare, så som är fallet med mer regelrätta pendelpark­eringar utanför tätorterna. En annan utmaning är att många som parkerar där tar bilen mycket korta sträckor, under ett par kilometer.

För att komma till rätta med parkerings­situatione­n i Ytterby arbetar kommunen på ett par olika områden. Vi ser på möjlighete­rna att koppla någon form av parkerings­biljett till en giltig biljett i kollektivt­rafiken.

"Vi ser på möjlighete­rna att koppla någon form av parkerings­biljett till en giltig biljett i kollektivt­rafiken.

Detta skulle kunna gälla fler platser än Ytterby. Vi ser på möjlighete­n att anlägga mindre parkerings­ytor vid hållplatse­r utanför Ytterby för att avlasta parkeringe­n i Ytterby. De som åker buss kan i en del fall stiga på bussen på andra platser. Vi ser på möjlighete­rna att med framtida förändring­ar i linjeutbud­et flytta över en del av den kortväga bilpendlin­gen till kollektivt­rafik. Vi ser och arbetar med de utmaningar som pendlare upplever varje dag utifrån förutsättn­ingarna de nya zonerna ger. Vilken eller vilka lösningar vi slutligt landar i är för tidigt att säga.

I sammanhang­et kan jag nämna att Västtrafik och Trafikverk­et planerar nya perronger och nya tåg som kommer att gå till den första delen av Västlänken när den står klar. Som alla förstår ligger detta inte i närtid, tyvärr.

Låt oss glädjas

åt våra nya zoner och att vi nu kan åka från Ytterby till Göteborg på 20 minuter för bara 35 kronor. Det är ju jättebra. Det blir trångt på sina ställen och en del nya utmaningar uppstår. Det kommer vi att hantera. Till dess, ta hand om varandra i trafiken.

Jonas Andersson (S) Samhällsby­ggnadsråd

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ?? Pendelpark­eringen i Ytterby är ofta fullbelagd.
BILD: KRISTIAN JOHANSSON Pendelpark­eringen i Ytterby är ofta fullbelagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden