Kungälvs-Posten

Bättre förebygga än att reparera!

- BILD: NICOLINA ERIKSSON

Från 2023 så

är det nytt styre och en ny politisk organisati­on i Västra Götaland. Den rödgröna ledningen i regionen vill satsa på att säkra folkhälsa och förebyggan­de arbete – och detta måste ske i samarbete med kommunerna. Ett särskilt fokus ligger på att stötta barns psykiska hälsa genom tidiga insatser.

Därför bjuder in Västra Götalandsr­egionen den 10 november in politiker och tjänsteper­soner i 11 kommuner runt Göteborg till en dag om folkhälsa, social hållbarhet. Genom att dela med sig av goda exempel kan kommunerna ta del av vilka insatser som fungera och hjälpa varandra vidare. På plats finns även företrädar­e för Folkhälsom­yndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner för att bidra med ny kunskap.

Ett gott exempel

finns här i Kungälv, där Programmet för Social hållbarhet fick en egen programpun­kt. Syftet är att tillsamman­s med alla aktörer, civilsamhä­llet, näringsliv­et, regionen osv öka innanförsk­apet. Programmet har tydliggjor­ts i fyra underligga­nde planer, social översiktsp­lan, planen för det funktionsh­inderspoli­tiska arbetet, plan Trygg i Kungälv samt äldreplane­n. Tillsamman­s utgör det navet i styrningen och ledningen mot social hållbarhet. För att på ett bra sätt kunna följa upp arbetet har Kungälvs kommun tillsamman­s med Möndals stad deltagit i ett forsknings­projekt, SMASH – Systematis­k Mätning och Analys av Social Hållbarhet.

Jag lever efter

uttrycket att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Jag upplevde själv genom uppväxten hur viktiga mina vänners föräldrar, fotbollsle­dare och lärare var för att inte hamna snett. Mina erfarenhet­er från att vara familjehem för barn talar tydligt om hur det kan vara när denna by inte finns för ett barn, eller när byn behöver stöd. Det är en del av folkhälsan.

Efter den här dagen så hoppas jag att vi spridit kunskap, och ökat modet kring att våga satsa på förebyggan­de åtgärder – även i ett tufft ekonomiskt läge. För något annat har vi inte råd med!

Tanja Siladji Dahne (MP) Ordförande Delregiona­l nämnd Västra

 ?? ?? Jag lever efter uttrycket att det krävs en hel by för att fostra ett barn, skriver Tanja Siladji Dahne (MP).
Jag lever efter uttrycket att det krävs en hel by för att fostra ett barn, skriver Tanja Siladji Dahne (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden