Kungälvs-Posten

IFK-målvakten gick från avbytare till allsvensk debut

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

André Larsson hade inte spelat en minut i bandyallsv­enskan. Då fick han kränga på sig den ordinarie tröjan och ställa sig i IFK Kungälvs mål när Victor Lindblom saknades på grund av skada.

Han har spelat bägge IFK-matcherna i den allsvenska upptakten, först 1–3-förlusten mot Åby/Tjureda, sedan 5–2-segern mot Nässjö.

– Första seriematch­en var allsvensk debut för mig och klart att det var nervöst. Det var mycket folk där och kollade på matchen. När skotten började komma släppte nervositet­en och jag fokuserade på matchen, säger André Larsson. Han fortsätter:

– Jag tycker att det känns bra både för mig och laget, framför allt har vi fått ihop defensiven i de två inlednings­matcherna.

Klart roligast var det i Stinsens arena i lördags.

– Det var riktigt skoj och vi hade bra stöd, det var mycket folk där och kollade. Och kul att vi lyckades vinna. Vi var bättre än dem hela matchen och hade kunnat göra fler mål. Defensivt höll vi oss till planen. Behövde du göra någon svettig räddning?

– Det var något långskott som flippade i slutet, annars hade vi rätt bra koll på dem hela matchen, säger André Larsson.

På fredag är det hemmapremi­är, eller ”hemmapremi­är”, eftersom IFK Kungälv förnärvara­nde lever mellan två hemmaareno­r; gamla Skarpe nord, där man aldrig vet om det går att spela bra bandy under nästa tiominuter­speriod, och bandyhalle­n vid Yttern, som ingen vet när den kan stå klar. Det är Ruddalen

i Västra Frölunda som få bli till Skarpe nord södra när Lidköpings AIK står för motståndet.

– Det ska bli riktigt kul med hemmapremi­är …på bortaplan. Vi mötte Laik på försäsonge­n och då kunde vi ha gjort många mål. Vi hoppas att vi som i tidigare går ut till matchen med ett bra försvar och vinner, säger den 19-årige IFKkeepern.

Tala om varför man ska ta sig ända till Ruddalen för IFK-matchen!

– Jag tycker att man ska komma till Ruddalen för att se riktigt bra bandy. Jag föredrar såklart bandy inomhus alla dagar i veckan, oavsett. Att spela inomhus passar vårt lag bättre, det är den största faktorn att komma dit, där har vi fått till en bra lösning. Vi tränar inomhus och är inte vana vid att spela ute, menar André Larsson.

Han kommer från en bandyfamil­j, åtminstone delvis. Mamma Anna-Karin Larsson är välkänd bandyprofi­l i moderklubb­en Kareby IS, men sedan några år tävlingsan­svarig på Svenska bandyförbu­ndet.

– Mamma var ordförande i Kareby IS i många år. Pappa är från Göteborg och har nog inte stått på ett par skridskor sedan i tonåren. Han kan jag inte tacka för det här. Jag började i Kareby, i 10-11-årsåldern bestämde jag mig för att jag ville spela bandy i ungdomslag­et. Vi fick en skada på målvakten, jag var lite halvdarrig på skridskor och fick ställa mig i mål. Jag tyckte att det var ett gôtt gäng och kul att spela bandy, men gjorde mest nytta mellan stolparna. Sedan gick jag över till IFK Kungälv. Det konkurrera­de ut fotbollen, jag spelade i Kareby och lite i Kode.

IFK Kungälvs mångårige förstemålv­akt Victor Lindblom har fått följa premiärmat­cherna från sidan. Han kör rehab och kan inte vara med på isen ännu.

– Jag är skadad och har inte varit med på ett tag. Jag har en vridning i knäet. Det hände på en match. Läget är oklart, men förhoppnin­gsvis är det inget allvarligt. Det beror på hur knäet svarar de närmaste veckorna, säger Victor Lindblom, som även får sköta coachninge­n från sidan av banan i sitt jobb som instruktör på bandyprofi­len vid Mimers hus gymnasium.

Han är inte orolig för sin ersättare.

– André har skött det jättebra, tycker Victor Lindblom.

Hemmapremi­ären i Ruddalens ishall på fredag 10 november startar klockan 20.00.

 ?? BILD: PRIVAT ?? André Larsson har fått debutera i bandyallsv­enskan för IFK Kungälv när Victor Lindblom är skadad.
BILD: PRIVAT André Larsson har fått debutera i bandyallsv­enskan för IFK Kungälv när Victor Lindblom är skadad.
 ?? BILD: IFK KUNGÄLV ?? André Larsson, målvakt IFK Kungälv.
BILD: IFK KUNGÄLV André Larsson, målvakt IFK Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden