Kungälvs-Posten

Lindberg om Gais galna fest – och resan till allsvenska­n

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@ kungalvspo­sten.se

Julius Lindberg har landat efter Gais succésäson­g, där de säkrade en allsvensk plats i näst sista omgången. – Det har varit en lång och turbulent säsong. Och jävligt rolig, säger han och berättar om resan från division 1 södra till toppen av superettan.

I söndags vann Gais över Jönköping Södra borta på Stadsparks­vallen inför tusentals ditresta grönsvarta supportrar och blev klart för allsvenska­n för första gången sedan 2012. Åsebybergs bidrag till elitfotbol­len, 24-årige Ytterby IS-fostrade Julius Lindberg, har varit en huvudperso­n både på och utanför plan under året.

– Efter slutsignal­en var det bara party. Det är surrealist­iskt, man förstår inte riktigt hur stort det är. Och säsongen är inte slut ännu. Vi har en match kvar (Utsikten hemma på lördag). Vi är ett lag med stora vinnare, jag tror inte någon går in till den matchen och inte ger allt, säger han.

Hur var söndagens fest?

– Det började redan på planen med sånger och tal. Och några bussar med fans krockade, det var så trångt, och vi fick stanna kvar med dem innan vi åkte iväg. Festen fortsatte på bussen med alkohol och musik. Sedan var det bara att byta om på Gais-gården innan vi gav oss in till stan där supportrar­na väntade på Stallet. Vi firade med dem resten av kvällen.

– Festen fortsätter på lördag, sedan vet jag inte vad som händer. Det blir kanske semester, men vi har inte fått vårt schema än, vi visste inte om vi skulle behöva kvala eller inte.

Vad är hemlighete­n med Gais och lagets utveckling?

– Resan började redan i division 1 (förra säsongen, 2022) med vårt spel och med vår grupp som vi har utvecklat dag för dag. Vi har tränat kontinuerl­igt på samma saker genom de här två åren och fått med hela gruppen på idéerna. Det har klickat bra, tycker Julius Lindberg.

Han har själv gjort ordentliga framsteg under resans gång.

– Verkligen. Jag har utvecklats mycket i år. Fast det började också redan i division 1, med nyvunnet självförtr­oende och en omstart rent mentalt. Vi jobbade vidare på det under vintern efter att ha vunnit ettan. Då vilade vi mer mentalt och jobbade fysiskt med hård träning som lade grunden till att kunna göra en bra säsong. Så har det gått som det har gått.

Hur skulle dagens Gais stå sig i allsvenska­n?

– Vi skulle stå oss bra, faktiskt. Vi har fått ihop vårt spel och vår grupp väldigt bra.

Julius Lindberg spelade i Ytterby IS under de sena tonåren 2016-17. Det var tuffa år för YIS, men inte för honom. Han bytte sedan upp sig till Qviding innan Gais fick upp ögonen för talangen.

Följer du Ytterby fortfarand­e?

– Ja, jag följer alla lag i Kungälvs kommun, fast mest Ytterby. Och Stenungsun­d, där spelar Tim Stolt Hermansson och Albin Granbacke (tidigare lagkompisa­r från Ytterby) och vår målvakt Erik Westgärds. Han var utlånad dit, men senaste tiden har han bara varit med oss.

Det florerade rykten i somras att Julius Lindberg var klar för spel med Häcken nästa säsong, även om ingen av de inblandade klubbarna eller Julius själv har bekräftat det.

Har det hänt något mer där?

– Nej, inget som inte redan har sagts …

” Vi skulle stå oss bra, faktiskt. Vi har fått ihop vårt spel och vår grupp väldigt bra. Julius Lindberg om hur det skulle gå för Gais i allsvenska­n

 ?? BILD: CARL SANDIN ?? Gaisarna Viktor Kruger och Julius Lindberg jublar över avancemang­et till Allsvenska­n.
BILD: CARL SANDIN Gaisarna Viktor Kruger och Julius Lindberg jublar över avancemang­et till Allsvenska­n.
 ?? ARKIVBILD: LINUS OLSSON ?? Julius Lindberg i Ytterby-tröjan 2017.
ARKIVBILD: LINUS OLSSON Julius Lindberg i Ytterby-tröjan 2017.
 ?? ?? Gais Julius Lindberg i avgörande matchen mot Jönköpings Södra.
Gais Julius Lindberg i avgörande matchen mot Jönköpings Södra.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden