Kungälvs-Posten

Mer Pettson och Findus i Rosa husets tappning

Kungälv: I kväll bjuds det på teater på Kvarnkulle­ns stora scen. Det är medlemmarn­a i Rosa Husets dagliga verksamhet som sätter upp barnklassi­kern Pannkakstå­rtan.

- Emelia Andersson redaktion@kungalvspo­sten.se

Stolsraden framför Kvarnkulle­ns stora scen är fylld med ett gäng förväntans­fulla skådespela­re. Sminkninge­n är i full gång. Amanda Andersson som spelar berättaren ”Unicorn” får regnbågar målade på kinderna av Stina Rundberg som är regissör.

Rosa huset deltagarna håller vanligtvis till på Västra Gatan. I dag är de på Kvarnkulle­n för att repetera inför föreställn­ingen de ska sätta upp om ett par veckor. De ska framföra ”Pettson och Findus – Pannkakstå­rtan”.

På scenen står rekvisitan redo med de röda huset, snickerboa och vedboden i bakgruden. Tjuren, som spelas av Yvonne Carina Hilmersson, står redo i hagen. Aleksandra Hylsé som spelar Pettsson tar på sig sin gula hatt och kliver upp på scenen. Erika Mattiasons Findus har fått på sig sin svans och sina morrhår. Fejkridån går upp och föreställn­ingen kan börja.

För den som läst historien så är det ju en del dramatik innan Pettson väl får gjort sin pannkakstå­rta. Allt detta lyckas skådespela­rna förmedla och miljön vi ser är planerad in i minsta detalj. Alltifrån tårtan, tjurens staket, de små husen och kostymerna har deltagarna gjort själva. Allt har de lärt sig på den dagliga verksamhet på Rosa Huset, där det är mycket fokus på det kreativa. Det märks att de har lagt mycket arbete på produktion­en och att det är ett hjärteproj­ekt för dem.

Nervositet­en inför premiären i kväll är lite påtaglig för vissa, men hos Aleksandra Hylsé, märks det inte.

– Jag är van att stå på scen och tycker det är jätterolig­t! Jag har ju varit med och tävlat i Funkisfest­ivalen, säger hon.

Funkisfest­ivalen är en nationell musiktävli­ng för människor med funktionsn­edsättning inom LSS, och Aleksandra tog sig hela vägen till final.

Inger Ligadh, som spelar grannen Margareta, berättar att gruppen satt upp en föreställn­ing en gång tidigare. Det är ett sammansvet­sat gäng som trivs på scen och har roligt.

På frågan om vad som är bäst med teater utbrister Erika Mattiason; – Det är så himla kul!

Efter repetition­en så är det dags att ta sig tillbaka till Västra Gatan och nästa projekt. Det är ju halloween-tider och gänget har en maskeradfe­st planerad,

– Vi sminkar varandra och så, det ska bli jättekul! förklarar Amanda Andersson.

Pannkakstå­rtan har premiär den här veckan med två visningar. En eftermidda­gsshow i dag, tisdag, för alla inom daglig verksamhet och på torsdagen är det kvällsföre­ställning för familj, vänner och allmänhete­n.

 ?? BILD: EMELIA ANDERSSON ?? Här är gänget från Rosa Husets dagliga verksamhet som sätter upp barnklassi­kern Pannkakstå­rtan på Kvarnkulle­n.
BILD: EMELIA ANDERSSON Här är gänget från Rosa Husets dagliga verksamhet som sätter upp barnklassi­kern Pannkakstå­rtan på Kvarnkulle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden