Kungälvs-Posten

Skapa ett servicehus för pendling och laddning

- Anders Nyby

Du skriver att du inte vill lägga 100 miljoner av parkerings­kollektive­ts pengar på ett parkerings­hus. Tänk en sekund på att “Parkerings­kollektive­t” betalar 32 procent av sin lön i skatt när de kommer hem till Kungälv igen.

1 000 pendlare om dagen med 450 000 i årslön, ger 150 miljoner om året i skatteintä­kter till samhällsby­ggnad. Se oss pendlare som en intäkt istället för en kostnad, så blir det lite enklare att motivera investerin­gen i ett klimatsmar­t servicehus.

Iden med gratis parkering med Västtrafik­biljett är bra. Men vore det inte bättre att bygga pendelpark­eringar som folk vill ha istället för påtvinga dina väljare att vänta i regn och blåst vid zon-gränserna, för att bussas till Ytterby station?

Det är ju tvärtom så att politikern­a i FÖP Ytterby glömt bort pendlare som bor på landet. Och när ändrar Västtrafik zon-gränserna nästa gång?

Du har har verkligen rätt i att ett parkerings­hus vid Ytterby Station inte löser problemet. Det krävs mycket mer än så för att nå majoritete­ns nya och utmärkta klimatmål.

Nämligen att Kungälv skall vara fossilfrit­t 2030.

Säg att servicehus­et har en livslängd på 50 år. Det ger en kostnad på 2 miljoner om året. Låg räntekostn­ad med grönt lån. Varför inte lägga till vänthall med cafe, låsbart cykelgarag­e, laddningsa­rea för bilpooler och vattenmaga­sin i källaren vid översvämni­ngar.

Med smarta digitala lösningar kan parkerings­huset nyttjas 24/7, pendlare på dagtid, stadsboend­e och hemtjänste­ns elbilar övrig tid. Ett servicehus för pendling och laddning helt enkelt. En trevlig varm plats där man kan få en kopp kaffe – medan man väntar på tåget.

Pendlarna glömdes bort i FÖP Ytterby. Glöm nu inte bort jordbrukar­na och framtida generation­er i FÖP Kode. Skrota deponin och se till så att det blir möjligt att bygga bostäder, skolor, samhällsse­rvice och idrottsare­na öster om motorvägen.

Jordbruksm­arken på Solbergasl­ätten behövs för matprodukt­ion. Helt i linje linje med de nya målen!

 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Se oss pendlare som en intäkt istället för en kostnad, skriver Anders Nyby i ett svar till Jonas Andersson (S).
BILD: NIKLAS OHLSON Se oss pendlare som en intäkt istället för en kostnad, skriver Anders Nyby i ett svar till Jonas Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden