Kungälvs-Posten

Karin Henriksson: Det finns en annan fil för de extremt rika

- Karin Henriksson Chefredakt­ör Kungälvs-Posten

Att få hemtjänsti­nsatser eller plats på ett boende till en äldre anhörig är inget som sker över en natt, det vet många invånare i den här kommunen av egen erfarenhet. Det krävs biståndsbe­slut och vårdplaner och ibland även att man står i kö. Men en fredag i slutet av juli 2020 gällde inte de vanliga förutsättn­ingarna. Bokstavlig­en över en natt löste Attendo hemtjänst Kungälv ett specialsch­ema med dygnet runt-vård av en äldre man i hans sommarhus på Marstrand.

Verksamhet­schefen för Attendos hemtjänst i Kungälv gjorde den fredagen – mitt i semesterti­d, pandemi och en ytterst ansträngd bemannings­situation – sitt allra yttersta för att gå kunden till mötes. Det var inte vilken kund som helst, det var pappan till Spotifymil­jardären Felix Hagnö. Och frågan från familjen hade tagits emot och förmedlats nedåt i organisati­onen av ingen mindre än Attendos vd Martin Tivéus, ett hett namn i näringsliv­ssverige med tidigare toppjobb i Klarna, Evidensia och Avanza bank.

Det var kanske

inte så konstigt att verksamhet­schefen blev lite starstruck när samtalet kom, via Attendos regionchef, till kontoret på Utmarksväg­en. Hon förmedlade ett tydligt budskap vidare till de anställda; de hade fått en fråga som inte gick att säga nej till. Den här kunden var viktig för hela arbetsplat­sen. Det pratades om stora pengar och att uppdraget kom från en vän till Martin Tivéus.

Under månaderna som följde var hemtjänstg­ruppen under hård press. Det privata schemat skulle till varje pris lösas, vid sidan av den ordinarie hemtjänstv­erksamhete­n. Familjen Hagnö betalade privat för vården, som först bedrevs i sommarhuse­t på Marstrand men senare även i lägenheten i Göteborg. Men betalade gjorde även hemtjänstp­ersonalen som offrade tid och arbetsmilj­ö för att täcka upp all övertid, och övriga hemtjänstt­agare i Kungälv, som enligt Kungälvs-Postens källa fick sina insatser halverade under den här perioden.

KP:s artiklar visar

att familjen Hagnö fick köpa obegränsad hemtjänst under två en halv månad och att det drabbade både anställda och brukare i den ordinarie hemtjänste­n. Och även om Attendos nuvarande regionchef hävdar annorlunda, så är jag ganska säker på att Martin Tivéus inte lyfter luren och förmedlar en kontakt oberoende av vem som ringer. Det går förresten inte ens att ringa honom, vi har försökt, men vi har bara fått kontakt via presschefe­n.

Det vår granskning ytterst visar är att om man har makt – ekonomisk sådan i det här fallet – så kan man köpa sig ett sidospår in i den offentligt finansiera­de verksamhet­en. Attendo är utförare av hemtjänst i Kungälv, det enda privata alternativ­et vid sidan av Kungälvs kommuns hemtjänst. ”Syftet med att det finns privata alternativ inom hemtjänste­n är att genom ökad konkurrens höja kvalitén till nytta för dig som brukare”, står det på kommunens hemsida.

Det är tveksamt om Attendo levde upp till det syftet under de två och en halv månaderna 2020, eller om kommunen gjorde det.

Läs de två första delarna av granskning­en idag och del tre på tisdag.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden