Kungälvs-Posten

Kraftig prisökning på julbord – men gästerna kommer ändå

- Frida Ekborg

Årets julbordspr­iser höjs kraftigt, på vissa håll uppemot 30 procent. Trots det bokas sittningar­na fulla – precis som vanligt. – Det är tuffa tider, men det ser ändå ganska bra ut för oss, säger Petter Karlander, på Tofta Herrgård.

Det finns ett tiotal restaurang­er i Kungälvs kommun som serverar julbord åt företag och privatpers­oner. Sju av dem är med på KP:s lista över julbord, eftersom deras servering är öppen för alla.

Alla restaurang­er har i år höjt sina julbordspr­iser, vissa mer och andra mindre. Några så mycket som 33, 32 och 16 procent. Ett nödvändigt ont, menar krögarna som Kungälvs-Posten har pratat med. Men det är inget som får folk att rucka på traditione­rna.

– Folk väljer vad de vill prioritera, säger Karen Karlander, som tillsamman­s med sin man Petter Karlander driver Tofta Herrgård, där man serverat julbord i snart 30 år.

Förberedel­serna inför årets

antågande julbord är i full gång. Sista laxen ska gravas och äpplen skalas för att bli äppelkompo­tt. Totalt tar herrgården emot runt 2 800 julbordsgä­ster på en månad och den 24 november är det dags för första sittningen.

– Det är en intensiv men rolig månad. Och det verkar som att folk ändå går på julbord som vanligt. De bokar lite senare, men det ser ut att bli ungefär lika mycket som förra året, säger Petter Karlander.

De har justerat sina priser en hel del inför årets julbord, något som har sin grund i flera orsaker.

– Vissa priser har vi hållit kvar, söndagarna till exempel, men vi har ökat priserna på tider då vi har långa köer, säger Petter och förklarar vad det beror på:

– Det beror egentligen mest på att vi har ökat lönerna på grund av inflatione­n och att råvarorna gått upp i pris, men det gjorde de redan förra året. Vi kämpar väl egentligen för att gå plus minus noll i år, säger han.

Julbordet på Carlstens

fästning – som också har premiärsit­tning den 24 november – har också höjt sina priser inför årets julbord, av precis samma skäl.

– Generellt är det ju det på grund av att priserna på mat och dryck gått upp ganska rejält, och det har det gjort för alla. Vi är tvungna att korrigera. Och sedan höjde vi inte så mycket förra året som vi kanske hade behövt, så därför blir det en större höjning nu, säger Thomas Berndtsson, som driver restau

höjer priset för barn mellan sju och tolv år från 295 kronor till 390 kronor, vilket är en ökning med

32 procent. Carlstens fästning

höjer också priset på söndagsjul­bordet

rangen och festvåning­en.

Om man jämför med andra år, hur ser bokningslä­get ut nu?

– Det är ändå bra, det är det. Men det märks att det är mindre bokningar. Det är företagen som håller igen lite grann. Generellt så bokar folk julbord senare och senare.

Men folk går ändå på julbord, trots det ekonomiska läget?

– Absolut! Men hade vi inte haft det ekonomiska läget som är nu så hade vi haft fler som bokat, så enkelt är det. Folk hade haft mer möjlighet att spendera pengar, nu finns inte riktigt den möjlighete­n. Vi har minskat lite, men jag är ändå nöjd. Vi får in nya bokningar varje dag, säger Thomas Berndtsson.

” Vissa priser har vi hållit kvar, söndagarna till exempel, men vi har ökat priserna på tider då vi har långa köer. Petter Karlander

 ?? ?? Petter Karlander julbordsdu­kar på Tofta Herrgård.
Petter Karlander julbordsdu­kar på Tofta Herrgård.
 ?? BILD: FRIDA EKBORG ?? Juldekorat­ioner i glas.
BILD: FRIDA EKBORG Juldekorat­ioner i glas.
 ?? ?? Karen julpyntar i herrgården­s matsalar.
Karen julpyntar i herrgården­s matsalar.
 ?? ?? Äpplen från trädgården som ska bli äppelkompo­tt.
Äpplen från trädgården som ska bli äppelkompo­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden