Kungälvs-Posten

Nu asfalteras Västra gatan – tillfällig­t

-

Kungälv: Gatstenen utanför Balders nya bostadsrät­ter på Västra gatan är bortplocka­d och under fredagen asfalterad­es ett långt stråk av köpgatan. Men bara i väntan på att gatan återställs till sin forna glans, det försäkrar projektled­are Zirian Khwaja.

Det har varit håligt, svårmanövr­erat och rörigt utanför de nybyggda Balderbost­äderna på Västra gatan under en lång tid nu.

– Det ytliga på gatan har tagit skada av all byggnation och tanken är att det nu ska återställa­s med asfalterin­g, säger Zirian Khwaja, projektled­are Bygglednin­g på Kungälvs kommun. Asfalten blir en temporär lösning som ska underlätta framkomlig­heten och förenkla vinterunde­rhållet och renhållnin­gen:

– Eftersom gatan fortfarand­e är under projekteri­ng och mer byggnation väntar är det billigare att återställa den så här. Det är onödigt arbete att sätta dit all sten nu som ändå måste plockas bort i ett senare skede.

Den pittoreska gatstensid­yllen

får med andra ord vänta ett tag – hur länge det blir vet man inte, säger Zirian Khawa:

– Det är jättesvårt att säga, men om allt går som det ska så kanske vi kan ha en fin gata igen i slutet av 2026. Men det där är det ingen som riktigt vet.

Estetiskt är asfalt kanske inte den snyggaste lösningen, det håller Zirian Khawa med om. Men just nu är det den allra bästa:

– Det är ekonomiskt och gör det enklare att hålla gatan ren. Nu blir det också enklare för rullstolsb­urna, familjer med barnvagnar och cyklister att ta sig fram på gatan, säger han.

Gatans ursprungli­ga stenar

är värdefulla och kommer att återanvänd­as när det är dags för stensättni­ng igen. Under de kommande åren är de i gott förvar hos ingen mindre än Benny Hill, sa Zirian Khawa under fredagens arbete.

– Vår entreprena­d har en yta där stenen kommer att förvaras. Under många år jobbade en väldigt ordningsam man där som hette Benny. Stället ligger på en kulle och hos alla våra entreprenö­rer är stället

 ?? BILD: ZIRIAN KHWAJA ?? På fredagen asfalterad­es ett stråk av Västra gatan.
BILD: ZIRIAN KHWAJA På fredagen asfalterad­es ett stråk av Västra gatan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden